Joukkue-esittelyt 2019: JYP – uusi valmennus ja nuorennettu runko

2.9.2019
Joukkue-esittelyt 2019: JYP – uusi valmennus ja nuorennettu runko

JYP lähtee uusilla opeilla kirkastamaan heikkoa viime kautta. Jyväskylässä on siirrytty päävalmentaja Pekka Tirkkosen aikaan ja pelaajarunko on kokenut pienoisen nuorennusleikkauksen. Erityisesti hyökkäyksessä JYPiltä löytyy ratkaisijoita laajalta rintamalta.

Viime kaudella

JYPin viime kausi oli pettymys. Nimekkäästä kokoonpanostaan huolimatta jyväskyläläisseura keräsi runkosarjassa vain 82 pistettä ja selvisi viimeisenä joukkueena playoffseihin. Erityisesti hurrikaanipaitojen syyskausi oli vaikea, kevättä kohden pistetahti parani. JYP teki runkosarjassa yhteensä 145 maalia, se oli toiseksi vähiten. Playoffs-ottelut loppuivat lyhyeen, kun Lukko oli parempi ensimmäisellä kierroksella voitoin 2–1.

Lähtijät

Maalivahtiosastolta Joona Voutilainen vaihtoi HPK:hon. Puolustuksesta lähti rutkasti kokemusta, kun Mikko Kuukka, Nolan Yonkman ja Jake Newton eivät jatka hurrikaanipaidassa. Myös sentteriosastolta lähti kokemusta, kun Eric Perrin päätti viime kauden päätteeksi komean pelaajauransa ja Miika Lahti siirtyi Itävaltaan. Viime kaudelta hyökkäyksessä eivät jatka myöskään Markus Jokinen (KooKoo) ja Janne Kolehmainen.

Uudet pelaajat

Heikosta viime kaudesta huolimatta JYPin pelaajahankinnat ovat olleet maltillisia. Maalivahtitrioonsa JYP kotiutti jyväskyläläisille kaksi tuttua pelaajaa: Markus Ruusu palasi HIFK:sta ja keväällä 2012 JYPissä Suomen mestaruutta juhlinut Riku Helenius Ilveksestä. Heleniuksen sopimus ulottuu tosin vain marraskuun maajoukkuetaukoon asti. Puolustukseensa JYP kiinnitti oman kasvattinsa Valtteri Kakkosen, joka vietti viime kauden Kanadan junioriliigassa. JYPin nimekkäin hankinta on Pelicansissa vahvaa jälkeä takonut hyökkääjä Miska Siikonen. Lisäksi hyökkäykseen löydettiin Bluesin A-nuorista Patrik Siikanen.

Valmennus

JYP astuu uudella kaudella Pekka Tirkkosen aikaan. Tirkkonen solmi maaliskuussa JYPin kanssa kaksivuotisen sopimuksen. Kausina 2012–16 Tirkkonen valmensi Liigassa SaiPaa. Tämän jälkeen hän toimi päävalmentaja sekä Sveitsin että Saksan pääsarjoissa. Tirkkosen avuksi Jyväskylään siirtyy hänelle tuttu mies, valmentaja Ari Santanen. Viime kaudesta JYPin valmennustiimissä jatkavat Antti Turunen ja Jarkko Hyytiä.

Ottelut harjoituskaudella

JYPin harjoitusottelut eivät ole sujuneet ainakaan tulosten valossa mieluisalla tavalla. Kuudessa harjoitusottelussa joukkue on kokenut viisi tappiota ja saalistanut ainoastaan yhden voiton. Tähän asti ainoa voitto tuli Imatran Bauer-turnauksen avausottelussa, jossa KooKoo kaatui tylyin 1–5-lukemin. Tappiot JYP on puolestaan kokenut kahdesti Sportille, kahdesti KalPalle ja kertaalleen SaiPalle. Harjoitusotteluissa joukkueen paras pistemies on ollut kuudessa ottelussa pisteet 1+5 iskenyt Jerry Turkulainen. JYPin viimeinen harjoitusottelu ennen Liiga-kauden alkua on ohjelmassa torstaina 5.9. Lukkoa vastaan Raumalla.

Läpimurron tekijä

Nuoresta iästään huolimatta jo kolmannen Liiga-kautensa aloittava Anttoni Honka on mielenkiintoinen nimi ensi kaudella. Sekä alle 18-vuotiaiden että alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta juhlimaan päässyt Honka ei ole vielä todenteolla lyönyt läpi Liiga-tasolla. 18-vuotias puolustaja pelasi viime kaudella lainalla Mestiksen KeuPassa ja Liigassa Jukureissa. Tälle kaudelle JYPin pakistosta lähti kokemusta, joten Hongalla on hyvä mahdollisuus napata paikka pelaavasta kokoonpanosta. Potentiaalia siihen on olemassa, mutta otteisiin tarvitaan vielä annos tasaisuutta ja varmuutta.

Tuleva kausi

JYPin pelaajarunko on nuorentunut viime kaudesta. Sekä maalivahtiosasto että hyökkäys ovat jyväskyläläisillä hyvissä kantimissa. Erityisesti hyökkäyksestä löytyy ratkaisuvoimaa usean ketjun osalta. Isoin kysymysmerkki on puolustus, jossa on paljon vastuuta tarjolla nuorille pelaajille. Uusi valmennus on isossa roolissa JYPin uudessa tulemisessa. Heikon viime kauden jälkeen Liigan alku on tärkeä JYPille, mutta kuinka nopeasti joukkue omaksuu uuden valmennuksen askelmerkit? Uudistuneella JYPillä on paljon potentiaalia, on mielenkiintoista nähdä riittääkö se kuuden joukkoon runkosarjassa.


---
Published by: Juuso Kauppinen