23-vuotias Miska Siikonen nimettiin JYPin kapteenistoon – "Kyllä se tietyllä tavalla oli yllätys"

2.9.2019
23-vuotias Miska Siikonen nimettiin JYPin kapteenistoon – "Kyllä se tietyllä tavalla oli yllätys"

Joukkue ei kärsi johtajuusvajeesta, jos sen pukukoppia miehittävät Jarkko Immonen, Juha-Pekka Hytönen, Ossi Louhivaara ja Jani Tuppurainen. Jokaisen urheiluseuran huominen on kuitenkin tänään. Siksi 23-vuotias Miska Siikonen nimettiin JYPin kapteenistoon heti seuraan siirryttyään.

Kuten muualla, myös Jyväskylässä on hikinen määrä töitä jäljellä ennen kauden alkua. Kuudesta harjoitusottelusta JYP on toistaiseksi hävinnyt viisi. Siikonen tunnistaa epätasaisen trendin pelien sisällä.

– Kauteen valmistautuminen etenee aikataulussa. Paljon on työtä vielä sen suhteen, että saadaan ehjiä 60 minuutin suorituksia ja käännettyä pelit voitoiksi, Siikonen päivittää joukkueen tilaa.

Siikosta kuunnellessa saa heti orastavan käsityksen nuoren pelaajan ominaisuuksista. Haastattelu ei jännitä, vastaukset ovat luonnollisen rentoja, mutta varmoja.

Kotiutumista Lahdesta Keski-Suomeen nuori pelaaja kuvailee vaivattomaksi. Entuudestaan tuttuja pelikavereita pukukopista löytyi nuorten maailmanmestari Julius Nättinen ja Pelicansia niin ikään tovin edustanut Alex Lindroos.

Muutos on pelaajan uralla kuitenkin suuri. Viiden Pelicans-vuoden aikana Siikonen ehti juurtua Lahteen, mutta kehittyminen uudelle tasolle vaati tämän omien sanojen mukaan maisemanvaihdosta. Kehitystarpeet ja seuran odotukset ovat kattavasti tiedossa.

– Suuri yleisö seuraa varmasti tehopisteitä, ja haluan pystyä niiden muodossa tuottamaan hyökkäyspäässä enemmän. Haluan kehittyä kuitenkin eniten kokonaisvaltaisuudessa, sillä se on minun juttuni pelaajana, Siikonen sanoo.

– Valmennusjohto odottaa minulta hyvää kahden suunnan jääkiekkoa, puolustamista, aloitusten voittamista, kamppailupelaamista ja maalineduspelaamista. Olen isokokoinen jätkä ja tykkään olla maalilla. Lisäksi myös tehopisteitä ja johtajuutta, Siikonen listaa.

Johtajuutta. Joukkueen, jossa pelaavat esimerkiksi Hytönen, Louhivaara, Immonen ja Tuppurainen, ei välttämättä odottaisi kaipaavan ensisijaisesti johtajuutta - varsinkaan uutena seuraan saapuvalta 23-vuotiaalta pelaajalta.

Immosen ja Hytösen kaltaisten sotureiden kokemus on yhä arvokasta, mutta seuran on katsottava eteenpäin. Sitä edustaa muiden nuorten pelaajien ohella Siikonen, joka kertoo itsekin yllättyneensä varakapteenin tehtävästä.

– Todella iso kunnianosoitus, jota arvostan kovasti. Kyllä se tietyllä tavalla oli yllätys, kun miettii, miten kokeneita pelaajia joukkueessa on. Jos taas mietin ominaisuuksiani ja tyyliäni, se ei ole niin suuri yllätys. Harvemmin kuitenkaan uuteen joukkueeseen tullessa suoraan valitaan kapteenistoon.

– Kokeneiden jätkien tekemisestä voi poimia monia pieniä juttuja, mitä he tekevät oikein. Siihen viereen, kun tuo nuorta verta, se auttaa varmasti molempia osapuolia.

Työnteko, positiivisuus ja hengen luominen ovat avaintermejä, joilla Siikonen kuvailee johtajuuttaan. Ominaisuudet ovat syntyneet jo junioriaikojen pihapeleissä.

– Tykkään olla pelitapahtumissa äänessä. Pelicansissa on ollut hienoja kapteeneita, joista jokaiselta on varmasti tarttunut mukaan asioita kuten välittäminen ja vaatimustaso.

– Johtajuus juontaa jo lapsuuden pihapeleihin, joissa oli kova voitontahto. Silloin saattoi sattua ja tapahtua, kun ei oikein sulattanut häviötä. Sillä on ollut myös iso vaikutus, että muutin 15–16-vuotiaana pois kotoa. Se on kasvattanut ja kypsyttänyt henkisesti paljon.

Siikonen ei ollut ainoa yllätysnimi, kun JYP julkaisi kapteenistonsa. Kapteeniksi nimetty 24-vuotias Juuso Vainio edustaa samaa kuin Siikonen, tulevaisuutta. 10 kautta JYPissä viettänyt, 39-vuotias Jani Tuppurainen edustaa kapteeniston ikävuosien tuomaa näkemystä. Siikonen ei näe auktoriteettiongelmaa suhteessa JYP-ikoneihin.

– Seura on varmasti käynyt kesällä keskusteluja vanhan kapteeniston kanssa. Kaikki ovat varmasti ymmärtäneet tilanteen.

JYP on seura, joka on tottunut menestymään. Tämä tulee myös Siikosen suusta. Se tarkoittaa, että viime kauden kaltainen suoritus ei voi toistua, kun joukkueen kausi päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Kesken viime kauden päävalmentajan tehtävät vastaanottanut Risto Dufva väistyi ja Keski-Euroopassa viimeiset vuodet valmentanut Pekka Tirkkonen otti ohjat. Uutta valmentajaa Siikonen kuvailee "ihmisläheiseksi koutsiksi, jolla on kova vaatimustaso".

Kouvolassa kiekkouransa alkuvaiheita viettänyt Siikonen odottaa alkavalla kaudella KooKoon kohtaamista, mutta Pelicansin kohtaaminen on vielä jotain muuta.

– Ensi kaudella on varmasti jännä paikka mennä pelaamaan "Pelsuja" vastaan. Lahti on Lahti. Todella hieno kaupunki, jossa ollaan omien puolella ja tehdään kaikki voiton eteen. Varmasti saan kuulla siellä vastapuolelta jotakin, Siikonen nauraa.

* * *

Teksti: Anssi Shemeikka


---
Published by: Juuso Kauppinen