Joukkue-esittelyt 2019: Sport – juhlakaudelle lupauksia paremmasta

1.9.2019
Joukkue-esittelyt 2019: Sport – juhlakaudelle lupauksia paremmasta

Syksyllä 2014 Liiga-tasolle palannut Sport on noussut viiden kauden aikana kerran playoffs-joukkueeksi. Viime kaudella joukkue jäi tavoitteestaan niukasti. Isoja muutoksia pelaajarosteriinsa tehnyt Sport on esittänyt elokuun otteluissaan lupaavia näyttöjä 80-vuotisjuhlakautensa alla.

Viime kaudella

Sport taisteli viimeisiin kierroksiin asti playoffs-paikasta ja jäi lopulta siitä äärimmäisen niukasti, vain yhden pisteen päähän paikan vieneestä JYPistä. Joukkue keräsi viisivuotiskauden toiseksi parhaan pistemääränsä ja paransi edellisestä kaudesta erityisesti kotipeliensä menestystä. Runkosarja tuotti peräti 182 maalia, kolmanneksi eniten Liiga-joukkueiden vertailussa.

Lähtijät

Joukkueen puolustusosasto kärsi mittavia menetyksiä, kun huippukauden pelannut Tony Sund, Oskari Manninen ja Jyri Niemi jättivät joukkueen. Lisäksi ulkomaan avut vaihtuivat. Hyökkäyspäässä maailmanmestari Joel Kivirannan nousujohteinen kausi johti NHL-sopimukseen, ja kärkihyökkääjistä myös Tommi Tikka ja Olavi Vauhkonen siirtyivät uusiin maisemiin. Hyökkäyspään ulkomaalaispelaajat eivät Sportissa jatkaneet.

Uudet pelaajat

Ruotsalaismaalivahti Stefan Steen muodostaa yhdessä Mika Järvisen kanssa kilpailukykyisen torjuntakaksikon. Puolustuksessa luotetaan pohjoisamerikkalaisiin pelaajiin, kun hankintalistalla olivat Liiga-kaukaloista ennestään tuttu Steven Seigo sekä isokokoiset Paul Geiger ja Jared Wilson. Sentteriosastolla luotettavan Turo Asplundin lisäksi joukkuetta vahvistaa EBEL-liigan maalikuninkuuden viime kaudella voittanut Chris DeSousa. Kokenut ja monikäyttöinen Antti Erkinjuntti täydentää hyvin kärkiketjuja.

Valmennus

Ari-Pekka Pajuluoma aloittaa toisen kautensa Sportin päävalmentajana Liigassa. Pitkän uran vaasalaisen kiekkoilun puolesta tehneen 43-vuotiaan Pajuluoman johtama valmennusryhmä pysyi viime kauden jälkeen jokseenkin samassa koostumuksessa. Vain Johannes Nygård tuli uutena miehenä mukaan.

Ottelut harjoituskaudella

Tulosten perusteella Sportilta on lupa odottaa vahvoja näyttöjä myös runkosarjassa. Viidestä harjoituspelistään Sport on voittanut neljä ja ottanut Liiga-joukkueita vastaan kaksi voittoa JYPistä ja yhden TPS:stä. Uusi vahvistus Chris DeSousa on onnistunut maalinteossa kolmessa pelissä neljästä. Tulevalla viikolla edessä ovat vielä ottelut Ässiä ja KalPaa vastaan.

Läpimurron tekijä

Sportin A-nuoret tekivät viime keväänä historiaa saavuttamalla joukkueen historian ensimmäisen mitalin Nuorten SM-liigassa. Pronssijoukkueen kärkihyökkääjiin kuulunut 19-vuotias laitahyökkääjä Eemil Erholtz pelasi viime kaudella vain yhdessä Liiga-ottelussa, mutta on harjoituskauden otteluissa ottanut ennakkoluulottomasti paikkansa Liiga-miehistön kärkiketjuista. Erholtz on myös vahva ehdokas vuodenvaihteen U20-ikäluokan MM-kisajoukkueeseen.

Tuleva kausi

Seitsemännen kautensa pääsarjatasolla aloittava Sport on yltänyt vain kerran seurahistoriansa aikana playoffs-peleihin Liigassa. Vaasalaisilla on kauteen lähdettäessä tasapainoinen ja laadukas hyökkäyskoostumus ilman kiistattomia tähtipelaajia. Puolustuksen vahvistuksissa on vielä katsomattomia kortteja, mutta harjoituspelien perusteella myös sillä osastolla näyttää lupaavaalta.


---
Published by: Antti Seppänen