Joukkue-esittelyt 2019: KalPa – uusi päävalmentaja ja mielenkiintoisia paluumuuttajia

31.8.2019
Joukkue-esittelyt 2019: KalPa – uusi päävalmentaja ja mielenkiintoisia paluumuuttajia

KalPa hakee uuden päävalmentajansa Tommi Miettisen johdolla paluuta playoffs-joukkueeksi viime kauden pettymyksen jälkeen. Kuopiolaiset kokivat pelaajamarkkinoilla menetyksiä, mutta niitä on onnistuttu paikkaamaan usealla mielenkiintoisella paluumuuttajalla.

Viime kaudella

KalPan viime kausi oli pettymys. Kuopiolaiset nimittäin keräsivät ainoastaan 76 pistettä ja jäivät playoffs-viivan alapuolelle. Viimeisen playoffs-paikan vieneeseen JYPiin jäi lopulta matkaa kuusi pistettä. KalPa aloitti runkosarjan vahvasti, mutta loka-marraskuun tappiot tiputtivat keltamustat tylysti kärjen kyydistä. KalPa oli yltänyt playoffseihin neljällä edellisellä kaudella. Viimeksi KalPa jäi playoffsien ulkopuolelle kaudella 2013–14. Ilon aihetta kauteen toi sensaatiomainen Spengler Cupin voitto. Kuopiolaisen kaatoivat finaalissa Kanadan maajoukkueen.

Lähtijät

KalPan viime kauden rosterista NHL-sopimuksen teki peräti kolme pelaajaa, kun puolustaja Otto Leskinen sekä hyökkääjät Eetu Luostarinen ja Alexandre Texier siirtyivät Pohjois-Amerikkaan. Lähtijöiden listalta löytyvät myös maalivahdit Denis Godla ja Jonathan Iilahti. Puolustuksesta maisemaa vaihtoivat Leskisen lisäksi sekä Konsta Mäkinen ja kesken viime kauden mukaan tullut Cade Fairchild. Isoimman vaihtuvuuden KalPa koki hyökkäysosastolla. Keskushyökkääjistä lähtivät Luostarisen lisäksi Ruotsiin siirtynyt Jaakko Rissanen ja Ville-Vesa Vainiola. Texierin ohella laitahyökkääjistä joukkueen jättivät muun muassa Frank Gymer (Pelicans) ja vahvan loppukauden pelannut Ilkka Pikkarainen.

Uudet pelaajat

Joukkueen uudistuneen maalivahtiosaston ykkönimeksi pestattiin KalPaan kahden Ruotsin vuoden jälkeen paluun tekevä Eero Kilpeläinen. Maalivahtiduon täydentää myös paluun tehnyt Samu Perhonen. Myös puolustukseensa kuopiolaiset löysivät paluumuuttajan, kun kokenut Jussi Timonen palasi Saksasta KalPan takalinjoille. Keskushyökkääjien listalle KalPa sai tehtyä tärkeät kiinnitykset, kun kaksi vahvaa kautta KooKoossa pelannut oma kasvatti Miikka Pitkänen ja Tapparasta siirtynyt Matti Järvinen liittyivät mukaan. Paluumuuttajien joukon täydentää kahden Lukko-kauden jälkeen Kuopioon palannut Janne Keränen.

Valmennus

KalPa astuu kaudella 2019–20 uuden päävalmentajan aikaan, kun Tommi Miettinen otti valmennusvastuun Sveitsin Luganoon siirtyneeltä Sami Kapaselta. Pelaajauransa lisäksi Miettinen on ehtinyt toimia aiemmin KalPan Liiga-joukkueen valmennustiimissä, kuopiolaisseuran A-nuorten päävalmentaja ja viime kaudella Mestiksen IPK:n päävalmentajana. Kuopiolaisten muun valmennustiimin muodostavat viime kaudelta jatkavat valmentaja Marko Tuomainen, videovalmentaja Atte Kinnunen ja maalivahtivalmentaja Jarkko Rissanen.

Ottelut harjoituskaudella

KalPa on pelannut harjoituskaudella neljä ottelua ja niistä tuloksena on ollut kaksi voittoa ja kaksi tappiota. Kuopiolaiset aloittivat elokuun alkupuolella kahdella tappiolla, kun sekä Jukurit että Kärpät olivat parempia. Seuraavaksi ohjelmassa ollut JYP-tuplakohtaaminen toi kuitenkin kaksi suoraa voittoa. Ennen Liiga-kauden alkua KalPa kohtaa vielä uudistuneella Olvi Areenallaan Jukurit ja Sportin. KalPan osalta harjoitusotteluiden tehokkain pelaaja on ollut hyökkääjä Aleksi Klemetti, joka on iskenyt kolmeen otteluun pisteet 2+1.

Läpimurron tekijä

Viime kaudella Liiga-debyyttinsä tehnyt 18-vuotias Kim Nousiainen on mielenkiintoinen nimi KalPan puolustuksessa. Kesällä NHL-varauksen saanut Nousiainen on sulavasti liikkuva puolustaja. Alle 18-vuotiaiden maailmanmestari pelasi viime kaudella Liigassa kuusi ottelua, mutta nyt vastuuta on tiedossa selkeästi enemmän. Pystyykö Nousiainen seuraamaan Otto Leskisen viitoittamaa tietä ja ottamaan omana kasvattina isompaa roolia KalPa-puolustuksessa?

Tuleva kausi

KalPan maalivahtiosasto ja hyökkäyksen kärkimiehet menivät pitkälti uusiksi. Tilalle on kuitenkin saatu tuttuja paluumuuttajia, jotka saapuvat Kuopioon aikomuksenaan palauttaa KalPa takaisin playoffs-joukkueeksi. Valmennuksen rooli on tärkeä. Miten debyyttikauttaan Liiga-päävalmentajana toimiva Tommi Miettinen onnistuu iskostamaan pelitavan joukkueelleen? Heikon viime kauden jälkeen kauden alku on tärkeässä roolissa – kuopiolaisyleisön usko omiin pitää palauttaa.

>> Kokoonpano 2019-20 ja joukkue-esittely
>> Runkosarjan otteluohjelma


---
Published by: Juuso Kauppinen