Joukkue-esittelyt 2019: KooKoo – uuden aikakauden alussa

30.8.2019
Joukkue-esittelyt 2019: KooKoo – uuden aikakauden alussa

KooKoo lähtee Liiga-kauteen 2019-20 uuden päävalmentajan alaisuudessa. Kahdeksannen kautensa Liigassa aloittava joukkue on sijoittunut toisen tulemisensa jälkeen sijoille 11-14, ja playoffs-paikka on jäänyt saavuttamatta. Voimakkaasti uudistunut joukkue on monilta osin arvoitus runkosarjan menestystä ennakoitaessa.

Viime kaudella

KooKoo paransi edellisten kausien runkosarjasuoritustaan ja keräsi eniten kolmen pisteen voittoja Liiga-taipaleellaan. Loppusyksystä joukkue esiintyi erinomaisesti (10 voittoa 12 ottelusta), mutta vuodenvaihteen molemmin puolin tappioputket koituvat kohtaloksi taistelussa 10 parhaan joukkoon pääsystä. 73 pisteellään KooKoo jäi playoffs-viivasta yhdeksän pisteen päähän.

Lähtijät

KooKoon molemmat maalivahdit, Juha Järvenpää ja Samu Perhonen (KalPa), vaihtoivat maisemaa. Puolustuksessa tapahtui isoja muutoksia, kun neljä ulkomaalaisvahvistusta jätti seuran. Hyökkäyksen johtavista pelaajista viime kauden ykköstykki Malte Strömwallin (KHL) lähtö kirpaisee joukkuetta eniten. Kärkihyökkääjistä lähtivät lisäksi keskushyökkääjä Miikka Pitkänen (KalPa) ja kapteeni Toni Kähkönen.

Uudet pelaajat

Joukkueen uudistuneen maalivahtiosaston johtotähdeksi pestattiin TPS:stä siirtynyt Henrik Haukeland. Puolustuksessa amerikkalainen Matt Caito pelasi huipputehokkaan kauden EBEL-liigassa, ja nyt hänestä odotetaan takalinjojen liideriä. Oskari Manninen ja Juho Rautanen ovat hyviä Liiga-tason vahvistuksia. Hyökkäyspäässä KooKoon urheilujohto luottaa ulkomaalaisvahvistuksiin: Kyle Platzer on Euroopan kaukaloissa avauskautensa pelaava kärkiketjujen sentteri, nuori slovakialainen Samuel Bucek maaliahne laituri ja Ruotsissa viime kaudella pelanneesta Trevor Mingoiasta odotetaan vahvistusta kärkiketjuihin. Unkarin maajoukkuemies ja Ruotsissa pitkään pelannut Vilmos Galló voi nousta kauden yllätysnimeksi.

Valmennus

Nuorten Leijonien maailmanmestarivalmentaja Jussi Ahokas teki maaliskuussa KooKoon kanssa 1+1-vuotisen päävalmentajasopimuksen. 38-vuotiaalla Ahokkaalla on mittavat näytöt nuorisoikäluokista – U20-mestaruuden lisäksi hän valmensi myös Pikkuleijonat MM-kultaan keväällä 2016. Seurajoukkueen päävalmentajana Ahokas on toiminut viimeksi Bluesin A-nuorissa kaudella 2012-13. Mikko Heiskasen, Jukka Ahon ja maalivahtivalmentaja Kari Lehtosen täydentämässä valmennusryhmässä on vankka sekoitus eri alojen osaamista.

Ottelut harjoituskaudella

Kauden avanneen Pitsiturnauksen (kaksi tappiota) jälkeen KooKoo on pelannut neljä täysimittaista ottelua. Kaksi viikkoa sitten joukkue haastoi Tshekissä sen pääsarjajoukkueet Sparta Prahan ja Liberecin, mutta taipui molemmissa otteluissa. Viime viikonlopun Imatran turnauksessa tuli tappio JYPille ja voitto Mestiksen Ketterästä. Perjantaina KooKoo mittaa ainoassa Kouvolassa pelattavassa harjoituspelissään Ruotsin Allsvenskanissa pelaavan Karlskronan. Viikkoa ennen runkosarjan alkua Turussa KooKoo testaa viime hetken vireensä TPS:ää ja HIFK:ta vastaan.

Läpimurron tekijä

Viime kaudella KooKoossa vieraillut puolustaja Juho Rautanen teki keväällä kaksivuotisen sopimuksen kouvolalaisten kanssa. 22-vuotias puolustaja on seilannut kolmen kauden ajan eri sarjoissa ja joukkueissa. Nyt lähtökohdat ovat vakaammat, ja Rautasessa on potentiaalia KooKoon kärkipuolustajien joukkoon. Osaaminen ei välttämättä näy pistesarakkeissa, mutta puolustaja pystyy pelaamaan otteluissa isoja minuutteja.

Tuleva kausi

KooKoon uudet vahvistukset ovat suurelta osin katsomattomia kortteja Liiga-tasolla. Avauskierrokset näyttävät, kuinka he pystyvät kannattelemaan joukkuetta. Malte Strömwallin jättämä aukko on hankala täyttää, eikä harjoituskauden otteluiden perusteella ainakaan vielä ole maalitykkiä löytynyt. Erikoistilannepelaamisella on iso merkitys; viime kaudella KooKoo teki toiseksi eniten ylivoimamaaleja Liiga-joukkueiden vertailussa.

>> Kokoonpano 2019-20 ja joukkue-esittely
>> Runkosarjan otteluohjelma


---
Published by: Antti Seppänen