Sportin Jesse Paukulle yhden ottelun pelikielto

22.2.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Sportin Jesse Paukulle yhden ottelun pelikiellon keskiviikon Sport–HIFK-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Paukku on pelikiellossa perjantaina 22.2. pelattavassa Sport–HPK-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Jesse Paukku
Ottelu: Sport–HIFK
Peliaika: 55.21
Pelipäivä: 20.2.2019

1. Selostus asiasta

Sport–HIFK-ottelun ajassa 55.21 Sportin Jesse Paukku taklaa HIFK:n puolustaja Ryan O'Connoria siten, että taklaus osuu päähän. Ottelussa tuomaristo tuomitsi tilanteesta Paukulle 2+10 minuutin rangaistuksen pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen teon ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Paukulle ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteilta. Paukku on antanut kirjallisen lausuman tilanteesta. Taklattu O'Connor ei loukkaantunut tilanteessa.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilannetta koskevat ottelutallenteet ja lukenut Paukun lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan irtokiekon mentyä HIFK:n puolustusalueella kulmaan, O'Connor ja Paukku lähtevät rinnakkain luistelemaan kohti kiekkoa. Tämän jälkeen Paukku aloittaa kamppailun leikkaamalla O'Connorin eteen ja taklaamalla tätä. Taklauksessa Paukun olkapää osuu O'Connoria ylävartaloon ja päähän.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Paukun taklaus täyttää päähän kohdistuvan taklauksen tunnusmerkistön, koska se aiheuttaa kontaktin taklatun pelaajan päähän. Kurinpitodelegaatio toteaa myös, ettei kontakti aiheuta vastustajan loukkaantumista. Taklaus on kuitenkin suoritettu kiekottomaan pelaajaan, joskin monesti vastaavissa tilanteissa pelaajat aloittavat molemminpuolisesti kamppailun irtokiekkoon pääsemisestä taklauksilla. Tässä tilanteessa kuitenkin O'Connorin keskittyminen on kiekkoon pääsemisessä eikä hän ole tietoinen Paukun taklauksesta. Koska pelaajat ovat tilanteessa vielä kaukana kiekosta ja siten kiekottomia, Paukun taklaus on myös vastustajan estäminen. Kurinpitodelegaatio pitää edellä mainituista syistä ja tilannetta kokonaisuutena arvioiden sekä ottaen kuluvan kauden rangaistuskäytännön Paukun suorittamaa taklausta ottelurangaistuksen arvoisena tekona, josta määrätään yhden ottelun pelikielto.

3. Ratkaisu

Sportin Jesse Paukulle määrätään yhden ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

21. helmikuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Published by: Juuso Kauppinen