Kahdelle liigapelaajalle pelikieltoa – katso video

13.11.2015

Liigan kurinpitäjä on määrännyt HIFK:n Matt Generousille ja Ässien Josh Grattonille kahden ottelun pelikiellon torstain Ässät–HIFK–ottelussa tapahtuneesta tappelusta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Tapahtuma-aika: 12.11.2015
Ottelu: Ässät-HIFK
Peliaika 2:31

1. Selostus asiasta

Ajassa 2:31 HIFK:n Matt Generousille ja Ässien Josh Grattonille tuomittiin tappelun seurauksena iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus käytöksestä (5+PRK).

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitäjän käsiteltäväksi, koska tilanteesta tulee määrätä päävideotuomarin näkemyksen mukaan ottelurangaistus ei-spontaanista tappelusta.

Videotallenteen perusteella otteluajassa 2:31 kiekko on HIFK:n puolustusalueella maalin takana HIFK:n puolustajan hallussa. Ässien ylimpänä oleva hyökkääjä Gratton kopauttaa mailallaan jäätä kaartaessaan hyökkäysalueella B-aloituspisteen tasolla. Välittömästi tämän jälkeen sekä maaliviivan takana oleva Generous että Gratton tiputtavat mailansa ja pelihanskansa aloittavat tappeluun valmistautumisen sekä hetkeä myöhemmin nyrkkitappelun.

Kurinpitäjä on varannut mahdollisuuden pelaajille ja seuroille tulla kuulluksi. Gratton on antanut lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 141 i-kohdan mukaan pelaajalle, joka aloittaa nyrkkitappelun tuomitaan ottelurangaistus. SM-liigan kurinpitokäytännössä on pääasiassa sovellettu sääntöä 141 siten, ettei sen i-kohta tule sovellettavaksi ns. spontaaneihin tappeluihin. Vaikka spontaanitkin nyrkkitappelut ovat rangaistavia ja aiheuttavat pelirangaistuksen, ovat ne kuitenkin ymmärrettävissä lajiin osittain liittyviksi eikä niitä ole pääsääntöisesti arvioitu säännön 141 i-kohdan rikkomisena, jollei tilanteeseen liity jotain erityistä. Ei-spontaaniksi tappeluksi katsotaan tappelu, joka ei liity käynnissä olevaan pelitilanteeseen: esim. yksipuolinen "nouto", suoraan aloituksesta aloitettu tai pelitilanteeseen liittymätön tappelu tai jos muutoin voidaan havaita pelaajien sopivan keskenään tappelusta. Ei-spontaanit tappelut eivät kuulu jääkiekkoon ja ne rangaistaan ottelurangaistuksin.

Videotallenteelta käy ilmi, ettei kumpikaan pelaaja yritä osallistua peliin normaalisti. Kumpikin pelaaja tiputtaa samanaikaisesti pelihanskansa jäähän ja aloittaa tappelun. Katson, että kyseessä on pelitilanteen liittymätön ei-spontaani tappelu, jossa kumpikin pelaaja on yhtälailla osaltaan tappelun aloittaja. Tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus kummallekin pelaajalle säännön 141 i-kohdan mukaisesti.

SM-liigan kurinpitokäytännössä säännön 141 i-kohdan rikkomisesta on määrätty pelikauden ensimmäisessä tapauksessa kahden ottelun pelikielto. Nyt käsittelyssä oleva tapahtuma on kummallekin pelaajalle ensimmäinen kurinpitokäsittely tällä kaudella. Näin ollen määrään kummankin pelaajan kahden ottelun pelikieltoon.

3. Ratkaisu

Määrään HIFK:n Matt Generousille ja Ässien Josh Grattonille kahden (2) ottelun pelikiellon. Generous on pelikiellossa HIFK:n seuraavissa otteluissa 13.11.2015 HIFK-KooKoo ja 17.11.2015 HIFK-SaiPa. Gratton on pelikiellossa Ässien seuraavissa otteluissa 14.11.2015 Sport-Ässät ja 17.11.2015 Ässät-KalPa.

Lisäksi kummaltakin pelaajalta vähennetään sakkona pelaajan vuosipalkasta SM-liigan ja Pelaajayhdistyksen sopimuksen mukaisesti 2/120

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Helsingissä, 13. marraskuuta 2015

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Published by: Juuso Kauppinen