HPK:n Petteri Nikkilälle pelikielto – katso video

6.10.2017 - JK

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt HPK:n Petteri Nikkilälle yhden ottelun pelikiellon keskiviikon HPK–Lukko-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Nikkilä on pelikiellossa 6.10. pelattavassa Ilves–HPK-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelupäivä: 4.10.2017
Ottelu: HPK–Lukko
Peliaika: 56.31

1. Selostus asiasta

HPK–Lukko-ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 56.31 HPK:n Petteri Nikkilälle tämän taklauksesta Lukon Rony Ahoseen pienen rangaistuksen ja käytösrangaistuksen syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (2+10).

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Nikkilälle päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Tilanteessa Ahoselle ei aiheutunut pelikykyyn vaikuttavia vammoja.

Nikkilä on antanut lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Nikkilä taklaa tilanteessa vielä kiekolliseksi tulkittavaa Lukon Ahosta sääntöjen mukaisella vauhdilla. Nikkilän taklaus kohdistuu valtaosin Ahosen vartaloon, mutta lisäksi taklauksessa Nikkilän olkapää osuu Ahosta päähän. Taklauksen voima kohdistuu pääasiassa Ahoseen ylävartaloon eikä päähän.

Liigan kuluvalle kaudelle tekemän päähän kohdistuneita taklauksia koskevan kiristyneen linjauksen mukaan aiempaa lievemmät tilanteet arvioidaan ottelurangaistuksen arvoisiksi teoiksi. Nikkilän suorittamassa vartalotaklauksen seurauksena tapahtuu suhteellisen vähäinen kontakti myös vastustajan päähän, joten tilanteesta määrätään kiristyneen linjauksen mukaisesti ottelurangaistus säännön 124 iii-kohdan perusteella.

Pelikiellon kestoa harkitessaan delegaatio on ottanut huomioon Nikkilän menettelyn vähäisen moitittavuuden sekä kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Nikkilän suorittamaa ja valtaosin vastustajan vartaloon kohdistunutta, mutta myös vähäisessä määrin päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja ei loukkaannu, yhden ottelun arvoisena tekona.

3. Ratkaisu

HPK:n Petteri Nikkilälle määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Nikkilä on pelikiellossa HPK:n seuraavassa ottelussa 6.10.2017 Ilves–HPK.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista,

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 5. lokakuuta 2017

Sampo Liusjärvi
Kurinpitodelegaation puheenjohtaja