SaiPan Cody Kunykille pelikielto – lue kurinpitopäätös

12.9.2017
SaiPan Cody Kunykille pelikielto – lue kurinpitopäätös

Kuva: Kimmo Metsälä

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt SaiPan Cody Kunykille viiden ottelun pelikiellon perjantain SaiPa-KooKoo-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Kunyk on kärsinyt pelikiellostaan yhden ottelun 9.9.2017 KooKoo–SaiPa-ottelussa. Kunyk on pelikiellossa vielä SaiPan seuraavissa otteluissa: 13.9. Ilves–SaiPa, 15.9. SaiPa–TPS, 19.9. SaiPa–HPK ja 22.9. Pelicans–SaiPa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelupäivä: 8.9.2017
Ottelu: SaiPa-KooKoo
Peliaika: 44.48

1. Selostus asiasta

Ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 44:48 SaiPan Cody Kunykille tämän taklauksesta KooKoon Michael Keräseen ison rangaistuksen ja pelirangaistuksen syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (5 + PR).

Päävideotuomari on edelleen asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Tilanteessa Keränen saa KooKoon hyökkäysalueella syötön vasemmasta laidasta keskikaistalle. Keränen laukoo suoraan syötöstä laukauksen kohti maalia. Hetki laukauksen jälkeen toiselta laidalta tilanteeseen luistelee SaiPan Kunyk, joka taklaa Kerästä. Keränen loukkaantui tilanteessa eikä pelannut enää ottelussa.

Kunyk on antanut pyydetyn lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Kunyk tulee taklaukseen kuolleesta kulmasta. Lisäksi delegaatio toteaa, että Kunykilla on ollut riittävästi aikaa ennen taklausta havaita Keräsen matala peliasento. Tästä huolimatta Kunyk vie taklauksen loppuun asti täydellä voimalla ja osuen lisäksi taklauksessa Kerästä myös päähän. Kunyk aiheutti taklauksellaan Keräsen loukkaantumisen, joten Kunykille tulee tuomita ottelurangaistus säännön 124 iii-kohdan mukaisesti.

Delegaatio toteaa, että jääkiekkoon kuuluvat myös kovat ja sääntöjen mukaiset taklaukset. Kunykin taklaus on kuitenkin nykytulkinnan mukaisesti päähän kohdistunut taklaus, joka on säännöissä kielletty. Delegaatio korostaa, että jääkiekossa tulee myös osoittaa vastustajan kunnioitusta, jolla tarkoitetaan muun muassa sitä, että haavoittuvassa asemassa olevan vastustajan taklaamisessa on käytettävä harkintaa. Pelikiellon kestoa harkitessaan delegaatio on ottanut huomioon Kunykin menettelyn moitittavuuden. Delegaatio pitää Kunykin suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattava pelaaja loukkaantuu, viiden ottelun arvoisena tekona. Kunykillä ei ole aiempaa kurinpitohistoriaa Liigasta.

3. Ratkaisu

SaiPan Cody Kunykille määrätään viiden (5) ottelun pelikielto. Kunyk on kärsinyt pelikiellostaan yhden ottelun 9.9.2017. Kunyk on pelikiellossa SaiPan neljässä seuraavassa ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 11. syyskuuta 2017

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen