Päätuomari Aleksi Rantala palaa SHL:stä Liigaan

22.6.2017
Päätuomari Aleksi Rantala palaa SHL:stä Liigaan

Aleksi Rantala nähdään ensi kaudesta lähtien jälleen liigajäillä. (Kuva: Tomi Natri)

Kaksitoista kautta Liigassa päätuomarina toiminut Aleksi Rantala palaa kotimaan pääsarjaan kaudeksi 2017–18. Rantala vietti edelliset kaksi kautta ammattilaisena Ruotsin SHL:ssä, jossa hän oli ensimmäinen ulkomaalaistuomari.

Kaudella 2003–04 Liigassa debytoinut Rantala kuuluu tuomarien kokeneeseen kaartiin, 38-vuotiaan tililtä löytyy lähes 500 liigaottelua. Päätuomari palkittiin parhaan erotuomarin Unto Wiitala -palkinnolla vuonna 2013.

– Hienoa tulla takaisin Liigaan, tästä alkaa jälleen uusi jakso omalla urallani. Liigassa on paljon asioita muuttunut kahden viime vuoden aikana. SHL:ssä viheltämisestä huolimatta olen ehtinyt tarkasti seuraamaan Liigaa. Mielenkiintoista päästä näkemään uusia pelaajia jäällä. Kyllä tässä on mies intoa täynnä ja positiivinen kipinä on päällä, Rantala hehkuttaa.

Ruotsissa Rantala pääsi kokemaan ammattilaistuomarin arkea. Ensimmäisellä SHL-kaudella Rantalalle kertyi 44 runkosarjaottelua ja kahdeksan pudotuspeliottelua. Viime kaudella loukkaantuminen haittasi alkukautta, siitä huolimatta Rantala vihelsi 25 runkosarjaottelua ja kuusi pudotuspeliottelua.

– Antoisa, silmiä avaava, haastava ja raskas. Näillä sanoilla viimeistä kahta vuotta voisi varmaan kuvailla. Ruotsissa näkee, että tuomarit pystyvät keskittymään ammattilaisuuden vuoksi työhönsä sataprosenttisesti. Tämän huomaa erityisesti esimerkiksi kropan huoltoon ja palauttaviin harjoituksiin liittyvissä asioissa. Liigassa tällaiset jää ajankäytön vuoksi valitettavasti vähemmälle.

– Tosi tyytyväinen olen kahteen Ruotsissa vietettyyn kauteen. Molempina kausina olin viimeisten tuomarien joukossa, jotka tippuivat finaaliryhmästä. Ainoana ulkomaalaistuomarina olin koko ajan suurennuslasin alla, tämä pisti repimään itsestä irti koko ajan enemmän ja enemmän. Tekemisen rauhallisuus kaukalossa on ehkä isoin oppi, jonka sain omaan tekemiseeni reissusta.

Rantalan sopimus mahdollisti SHL:ssä viheltämisestä huolimatta asumisen Kaarinassa. Matkustaminen ja hotelliyöt tulivat miehelle tutuiksi. Paluupäätös Liigaan alkoi kypsyä viimeisen vuoden aikana.

– Matkustaminen oli raskasta, Ruotsissa pelipaikkojen etäisyydet olivat paljon pidemmät verrattuna Suomeen. Alkuviikon olin Suomessa perheyrityksen parissa ja loppuviikko menikin Ruotsissa, vapaapäiviä ei juuri jäänyt. Takki oli aika tyhjä aina peliviikon jälkeen. Perheellekin pitää löytää aikaa, he asuivat koko ajan Suomessa.

– Kahdessa vuodessa sain sen mitä SHL:stä oli otettavissa. Jatkossa Ruotsissa toimiminen olisi ollut erotuomarin arkea. Kolmas kausi ei olisi antanut enää niin paljoa uutta. Nyt oli hyvä aika palata Liigaan, Rantala puntaroi.

Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn ottaa Rantalan mielellään takaisin Liigaan.

– Hienoa saada uusia kokemuksia saanut tuomari takaisin kotimaan sarjaan kahden vuoden tauon jälkeen. Aleksi on kokenut, jämäkkä ja määrätietoinen tuomari, hän on tärkeä palanen ensi kauden tuomariryhmäämme. Julkistamme tulevan kauden koko erotuomariryhmän elo-syyskuun vaihteessa, Rönn kertoo.

* * *

Tervetuloa takaisin Liigaan, Aleksi!


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen