Maalialue tiivistyy, haasto jatkuu – katso Liigan uudistus

20.6.2017
Maalialue tiivistyy, haasto jatkuu – katso Liigan uudistus

(Kuva: Heidi Koivunen)

Liiga jatkaa kevätkaudella voimaantullutta valmentajien haastomahdollisuutta myös ensi kaudella. Kauden 2017–18 uudistuksiin kuuluu maalialueen pienentäminen.

– Saimme hyviä kokemuksia haastotilanteista kevään playoffs-peleissä. Haluamme edelleen selkeyttää epäselvien tilanteiden tulkintamahdollisuuksia ja lisätä aktiivisuutta maalineduspelaamisessa, Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä sanoo.

Aktiivisuutta maaliedustilanteisiin luodaan uusilla maalialuemitoilla. Ne ovat tutut kansainvälisistä otteluista. Myös SHL:ssä ja KHL:ssä maalialueen mitat ovat samat kuin Liigassa tulevalla kaudella. Liigan otteluissa maalialue on merkitty sinisellä värillä, Jääkiekkoliiton alaisissa otteluissa noudatetaan vanhaa, levempää maalialuetta, jossa alueen reunat jäävät valkoisiksi.

– Maalille päästään uudistuksen myötä entistä paremmin maalien sivustoilta. Tämän pitäisi myös helpottaa ja selkeyttää tuomarien työtä ja antaa mahdollisuuksia keskittyä näkemään maalinedustilanteet paremmin kokonaisuutena, Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn kiteyttää.

– Maalitilanteissa sääntötulkinta on hyvin mustavalkoinen, joten myös maalivahtien on oltava tarkkana tiivistyneen maalialueen kanssa. Säännöt suojaavat maalivahtia maalialueella, mutta sen ulkopuolella tahattomien kontaktien mahdollisuus on olemassa, Rönn tarkentaa.

Playoffs-peleissä voimaan tullutta haastomahdollisuutta jatketaan hyvien kokemusten myötä. Valmentaja voi haastaa erotuomarin päätöksen maalivahdin häirintätilanteissa maalialueella ja maalialueen läheisyydessä. Liigassa valmentajan haasto ei koske paitsioita tai muita rikkeitä, esimerkiksi koukkaamista tai kampitusta ennen maalitilannetta.

>> Liigaan valmentajan haasto-oikeus – käyttöön maalivahdin häirinnän osalta

Maalialueen mitat Liigassa kaudesta 2017–18 alkaen.


---
Julkaisija: Antti Seppänen