Perinnesarja, osa 24: Tuttu finaalipari keväällä 1997

17.3.2017
Perinnesarja, osa 24: Tuttu finaalipari keväällä 1997

Keväällä 1997 kaikki hymyili vielä Jokereille. Vaikka päävalmentaja oli vaihtunut, joukkue otti toisen peräkkäisen mestaruutensa. Jokerit dominoi SM-liigaa, ja keväällä sarjakauden jälkeen valmistui uusi suurhalli Hartwall Areena.

Hannu Aravirta oli edellisenä keväänä jättänyt kahteen mestaruuteen ja yhteen hopeaan päättyneen huikean jaksonsa Jokerien päävalmentajana, mutta seuralla oli saman luokan seuraaja. Paikan sai ruotsalainen Curt Lundmark, joka oli päävalmentajana johtanut Ruotsin olympiakultaan vuonna 1994. Lisäksi hän oli saavuttanut yhden MM-hopean ja yhden MM-pronssin. Kakkosvalmentajana ansiolistassa oli kaksi maailmanmestaruutta.

Eikä Lundmark pettänyt odotuksia Jokereissa. Vaikka muutama avainpelaaja oli poissa, joukkue oli oikeastaan vain vahvistunut edellisestä kaudesta. Noina aikoina sen oli vielä kohtalaisen helppo hankkia uusia pelaajia. Silloin katsottiin, että oli hyvä "harjoitella" ulkomaille menemistä suomalaisissa suurseuroissa – eli lähinnä Jokereissa ja TPS:ssä. Muutos tuossa ajattelutavassa oli suurin syy siihen, että liigamenestys laajeni seuraavalla vuosituhannella.


Olympiavoittaja Curt Lundmark johdatti Jokerit huippumenestykseen avauskaudellaan SM-liigassa.

Neljäs peräkkäinen Jokerit–TPS-finaalisarja

Jokerit voitti runkosarjan vain kolmen pisteen erolla TPS:ään, mutta kolmanteen eroa oli jo 11 pistettä. Jokerit ja TPS kohtasivat taas kerran myös loppuotteluissa. Tosin TPS oli todella tiukoilla välierissä HPK:ta vastaan hävittyään kaksi ensimmäistä peliä. Mutta se voitti kolme seuraavaa ottaen jo viidennen peräkkäisen loppuottelupaikan. Näistä neljä viimeistä oli juuri Jokereita vastaan. Tuntui kuin muita loppuotteluvaihtoehtoja ei olisi ollutkaan.


HPK haastoi TPS:n semifinaalisarjassa väkevästi ja oli voiton päässä finaalipaikasta.

Ensimmäinen peli oli poikkeuksellisesti kakkosen kotikentällä, kun Turussa oli hallivaraus toiselle pelipäivälle. Näin pelit kaksi ja kolme pelattiin Helsingissä. Muuta ei lopulta tarvittukaan, sillä Jokerit ratkaisi ensimmäisen peli Juha Lindin jatkoaikamaalilla ja vei sitten kaksi seuraavaa. Jokerille mestaruus oli jo neljäs kuuden vuoden aikana.


Finaalisarjan taisteluparina Antti Aalto (vas.) ja Otakar Janecky, taustalla Petri Varis.

Jokerit voitti kaikki pudotuspelien ottelunsa ja vei mestaruuden suoraan otteluvoitoin 9–0. Tämä oli siihen asti ylivoimaisin esitys liigahistoriassa. Tappiottomuuteen olivat pystyneet myös TPS ensimmäisenä liigakeväänä vuonna 1976 ja Tappara seuraavana, mutta TPS joutui pelaamaan tuolloin vain neljä ja Tappara kuusi ottelua mestaruuden voittaakseen.


Jani Hurme (vas.) ja Ari Sulander olivat kauden 1996-97 kärkivahdit. Hurme torjui runkosarjassa 31 voittopeliä, Sulander 30.

90-luku kuuluu myös ulkomaisten päävalmentajien kulta-aikoihin. Ennen Lundmarkia mestaruuteen olivat yltäneet Boris Majorov (Jokerit 1992) ja Vladimir Jursinov (TPS 1993 ja 1995). Ulkomaiset valmentajat johdattivat joukkueensa siis neljä kertaa kuuden vuoden aikana SM-kultaan. Ennen tätä jaksoa ja sen jälkeen suomalainen on aina ollut päävalmentajana mestarin penkin takana.

TPS voitti EHL:n

Edellisellä kaudella Jokerit oli voittanut myös Euroopan seurajoukkueiden ykkösturnauksen. Suomalaismenestys jatkui, kun TPS oli ykkönen kaudella 1996-97.

Nyt pelattiin ensimmäisen kerran Euroopan liigaa, jossa oli liigamaiset alkulohkot, joiden jälkeen oli puolivälierät ja lopputurnaus. Suomalaisjoukkueita oli mukana kolme. Lukko jäi alkulohkoon, ja Jokerit hävisi niukasti puolivälierissä Frölundalle. Tammikuussa Turussa pelatun lopputurnauksen finaalissa TPS voitti Dynamo Moskovan selvästi 5–2.

All Star –tapahtuma Helsingissä

Pelejä todella riitti. Liigan runkosarjassa on 50 ottelua, TPS:lle tuli EHL:ssä kymmenen ottelua, ja parhaille vielä All Star -tapahtuma, jonka SM-liiga järjesti nyt ensimmäisen kerran. Siinä kohtasivat Itä ja Länsi. Maaleja tehtiin NHL-tyyliin, sillä peli päättyi 11–7 Lännen hyväksi. Kun mukana oli pari taitokilpailua ja yleisö sai äänestää avauskentälliset, niin kaikki oli kuin suoraan Pohjois-Amerikasta.

Kevään Liigakarsinnoissa pelasi KalPa, mutta kuopiolaiset selvittivät ne tappiotta. Kärpät oli ohittanut pahimman lamansa, mutta hävittyään karsintojen toisen vaiheen joukkue ei vielä noussut liigaan.

Hannu Kauhala

Kirjoittaja on seurannut SM-liigaa 1970-luvun lopusta lähtien ja kirjoittanut siitä eri medioihin kuten muun muassa Iltalehteen, Kiekkolehteen ja Jääkiekkolehteen. Hän on kirjoittanut myös useita jääkiekkoaiheisia kirjoja.

Kuvat: Suomen Jääkiekkomuseo

* * *

SM-liiga 1996-97

Runkosarja
1. Jokerit 74
2. TPS 71
3. HPK 63
4. Ilves 59
5. JyP HT 56
6. Kiekko-Espoo 51
7. Ässät 48
8. Tappara 44
- - -
9. HIFK 42
10. Lukko 37
11. SaiPa 34
- - -
12. KalPa 21

Playoffs
Puolivälierät
Jokerit - Tappara 3–0
TPS - Ässät 3–1
HPK - Kiekko-Espoo 3–1
Ilves - JyP HT 3–1
Välierät
Jokerit - Ilves 3–0
TPS - HPK 3–2
Loppuottelut
Jokerit - TPS 3–0

Liigakarsinta
1. vaihe
KalPa - Haukat 3–0
Kärpät - Kiekko-Karhut 3–0
2. vaihe
KalPa - Kärpät 3–0


---
Julkaisija: Antti Seppänen