Pelicansin Ben Bloodille pelikielto – katso video

10.2.2017 - JK

Liigan kurinpitäjä on määrännyt Pelicansin Ben Bloodille yhden ottelun pelikiellon keskiviikon Ilves–Pelicans-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Blood on pelikiellossa 10.2.2017 Sport–Pelicans-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Ilves-Pelicans
Ottelupäivä: 8.2.2017
Peliaika: 27.58

1. Selostus asiasta

Otteluajassa 27.58 Pelicansin Ben Blood taklaa Ilveksen Jerry D'Amigoa. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta ison rangaistuksen ja automaattisen pelirangaistuksen käytöksestä syynä päähän kohdistunut taklaus. Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi tuomita päähän kohdistuvasta taklauksesta ottelurangaistus.

Kurinpitäjä on kuullut tilanteen johdosta Bloodia.

D'Amigo ei loukkaantunut taklauksen johdosta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Videolta voidaan todeta, että D'Amigo hakee syöttöpaikkaa keskialueella. Samanaikaisesti syötön vastaanottamisen aikaan tilanteeseen luistelee Blood, joka taklaa D'Amigoa. D'Amigo on kurottamassa kiekkoon taklaushetkellä ja on näin ollen kiekollinen pelaaja, jota voidaan sääntöjen sallimalla tavalla taklata.

Edelleen videolta voidaan todeta, että Bloodin taklauksessa tapahtuu kontakti D'Amigon ylävartaloon ja osittain myös päähän. Pääkontakti on osaksi seurausta siitä, että D'Amigon peliasento muuttuu vain vähän ennen taklauksen osumista tämän kurottaessa kiekkoon. Katson, että tästä huolimatta tilanteessa kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta, koska Blood ajaa tilanteessa voimalla taklauksen loppuun asti ja tästä syystä tilanteesta määrätään ottelurangaistus.

Seuraamusharkinnassa on otettu huomioon, että taklaustilanteessa pääkontakti tapahtuu osittain siitä syystä, että D'Amigo kurottaa kiekkoon. Samoin seuraamusharkinnassa on otettu huomioon, että Blood tulee taklaukseen kädet kiinni vartalossa eikä hän kohdista taklausta ylöspäin. Edellä mainitut asiat huomioiden, taklaustilannetta kokonaisuutena arvioiden ja ottaen huomioon ettei D'Amigo loukkaantunut, katson, että oikea seuraamus tästä taklauksesta on yhden ottelun pelikielto. Liigan kurinpitohistorian huomioimista koskevan linjauksen mukaan taklauksen ollessa yhden ottelupelikiellon arvoinen, ei pelaajan kurinpitohistoria vaikuta rangaistukseen ankaroittavasti.

3. Ratkaisu

Määrään Pelicansin Ben Bloodille yhden (1) ottelun pelikiellon. Blood on pelikiellossa Pelicansin seuraavassa ottelussa Sport–Pelicans.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Liigan kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Helsingissä, 9. helmikuuta 2017

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä