TPS:n Henrik Tallinderille pelikielto – katso video

20.10.2016

Liigan kurinpitäjä on määrännyt TPS:n Henrik Tallinderille yhden ottelun pelikiellon lauantain TPS-HIFK-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Tallinder on pelikiellossa 21.10.2016 Lukko-TPS-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Tapahtuma-aika: 15.10.2016
Ottelu: TPS-HIFK
Peliaika: 31:24

1. Selostus asiasta

Otteluajassa 31:24 TPS:n Henrik Tallinderille tuomittiin HIFK:n Åsteniin kohdistuneesta korkeasta mailasta iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus (5+PRK). Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Tallinderille.

Åsten loukkaantui tilanteessa eikä pystynyt pelaamaan ottelua loppuun asti.

Olen kuullut Tallinderia, ottelun erotuomareita, otteluvalvojaa ja linjatuomari Suomista sekä Åstenia tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 143 määritelmän mukaan korkeasta mailasta rangaistaan pelaajaa, joka pitää mailaansa tai sen osaa hartiatason yläpuolella ja osuu jollain sen osalla vastustajaan.

Videolta käy ilmi, että aloitustilanteessa Tallinder ja Åsten lähtevät luistelemaan rinnakkain kohti aloituspistettä. Välittömästi tämän jälkeen pelaajien välillä on lievää vartalokontaktia ja jonka jälkeen Åstenin pää retkahtaa taaksepäin. Edelleen videolta käy ilmi, että Tallinderilla on välittömästi tämän jälkeen näkyvissä mailan varsi yläkäden ulkopuolella.

Ottelussa aloitustapahtumassa ollut linjatuomari on kuultaessa ilmoittanut havainneensa Tallinderin mailan varren ja pelikäsineen osumisen Åstenin kasvoihin. Tämän johdosta ottelun erotuomarit tuomitsivat Tallinderille rangaistuksen korkeasta mailasta.

Videotallenteen ja asiassa saadun selvityksen perusteella katson, että tilanteessa Tallinderin mailanvarsi osuu Åstenia silmään. Näin ollen kyseessä on säännössä 143 tarkoitettu korkeaa mailaa koskeva sääntörike. Åsten loukkaantui tilanteessa eikä pystynyt pelaamaan ottelua loppuun asti.

Säännön 143 iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka korkealla mailalla varomattomuuttaan aiheuttaa vastustajan loukkaantumisen, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Korkeaa mailaa koskevan säännön soveltamisessa tulee arvioitavaksi millä tavoin rikkoneen pelaajan mailan nouseminen ylös tapahtuu. Säännön iii-kohtaa sovelletaan tilanteisiin, jossa mailan nouseminen ylös ei tapahdu vahingossa ja seurauksena on vastustajan loukkaantuminen. Videolta näkyvien seikkojen perusteella en pidä Tallinderin mailan osumista Åstenia kasvoihin vahinkona, joten tilanteeseen tulee sovellettavaksi säännön 143 iii-kohta.

Rangaistusharkinnassani on otettu lähtökohdaksi loukkaantumisen aiheuttaneista korkeista mailoista kurinpitokäsittelyissä määrättyjen rangaistusten taso. Videokuvan perusteella ei voida todeta Tallinderin tarkoituksellisesti osuvan mailalla Åstenia kasvoihin. Tästä huolimatta Tallinder on vastuussa mailastaan ja sen aiheuttamasta loukkaantumisesta. Edellä mainituilla perusteilla, katson oikeaksi määrätä tästä tilanteesta Tallinderille ottelurangaistuksen. Oikeana rangaistuksena pidän yhden ottelun pelikieltoa.

3. Ratkaisu

Määrään TPS:n Henrik Tallinderille yhden (1) ottelun pelikiellon. Tallinder on pelikiellossa TPS:n seuraavassa ottelussa 21.10.2016 Lukko-TPS.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 19. lokakuuta 2016

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen