Liiga määrää Ari-Pekka Selinin toimintakieltoon

21.3.2016
Liiga määrää Ari-Pekka Selinin toimintakieltoon

Liigan kurinpitäjä on määrännyt TPS:n päävalmentaja Ari-Pekka Selinille yhden ottelun toimintakiellon lauantain TPS-Kärpät–ottelun tapahtumista.

Selin on toimintakiellossa 22.3.2016 ottelussa Kärpät–TPS.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Tapahtuma-aika: 19.3.2016
Ottelu: TPS-Kärpät
Peliaika: 56:06

1. Selostus asiasta

Erotuomari- ja otteluvalvojan raporttien mukaan ottelun erotuomari kävi varoittamassa TPS:n Ari-Pekka Seliniä ottelun ajassa 54:36 tapahtuneiden tappeluiden jälkeen ilmoittaen, että mikäli TPS:n pelaajat vielä aloittavat yksipuolisia tappeluita, TPS:n päävalmentajalle määrätään pelirangaistus sopimattomasta käytöksestä tuomaristoa kohtaan.

Ajassa 56:06 TPS:n Ilkka Pikkarainen aloittaa yksipuolisen tappelun suoraan aloituksesta. Tämän jälkeen samassa ajassa TPS:n päävalmentaja Ari-Pekka Selinille tuomittaan pelirangaistus sopimattomasta käytöksestä tuomaristoa kohtaan.

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn.

Pelitilanteet näkyvät otteluvideolta.

Selin on antanut tilanteesta suullisen lausuman. Kurinpitäjä on kuullut myös ottelun erotuomareita ottelun tapahtumista.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Jääkiekon säännön 116 perusteella rangaistaan sopimattomasta käytöksestä tuomaristoa kohtaan. Säännön 116 v -kohdan mukaan joukkueen toimihenkilölle voidaan pelin johtamisen haittaamisesta tuomita ottelurangaistus. Liigassa on sääntöä 116 v sovellettu silloin, kun päävalmentajaa varoitetaan tappeluiden jatkumisesta ja varoituksesta huolimatta tappelut jatkuvat.

TPS:n ja Kärppien välisessä ottelussa on syyllistytty TPS:n toimesta kolmannen erän lopulla kahteen yksipuoliseen tappeluun. Ottelun erotuomari kävi varoittamassa TPS:n päävalmentaja Seliniä ottelun ajassa 54:36 tapahtuneen tappelun jälkeen ilmoittaen, että mikäli TPS:n pelaajat vielä aloittavat yksipuolia tappeluita, TPS:n päävalmentajalle määrätään pelirangaistus.

TPS:n päävalmentajaa on varoitettu ajassa 54:36 tapahtuneiden tappeluiden jälkeen. Selin lausumassaan esittänyt, että hän on varoituksen jälkeen ohjeistanut pelaajansa pelaamaan ottelun loppuun ilman tappeluita. Katson, että Selinin olisi tullut erotuomareiden varoituksen jälkeen asemansa perusteella erityisesti varmistaa ja ohjeistaa pelaajia, ettei ottelussa esiinny enempää tappeluita. Ajassa 56:06 tapahtuneeseen viitaten katson, että Selin on päävalmentajana laiminlyönyt tämän velvollisuutensa. Näkemykseni mukaan pelaajat eivät ainakaan lähtökohtaisesti tee kaukalossa mitään ilman valmentajan hyväksyntää ja pelaajat pelaavat sekä toimivat valmentajan kulloinkin määrittelemällä tavalla.

Selin on tehtävänsä ja asemansa perusteella osaltaan vastuussa pelaajien käyttäytymisestä. Katson, että Selinille annetun varoituksen jälkeinen TPS:n toiminta osoittaa piittaamattomuutta jääkiekon sääntöjä ja ottelun erotuomaristoa kohtaan ja toiminnalla on haitattu pelin johtamista säännössä 116 v tarkoitetulla tavalla. Näin ollen tilanteesta tulee määrätä Selinille ottelurangaistus.

3. Ratkaisu

Määrään TPS:n Ari-Pekka Selinille yhden (1) ottelun pelikiellon. Selin on toimintakiellossa TPS-Kärpät pudotuspelisarjan kolmannessa ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 20. maaliskuuta 2016

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen