Liiga määrää Henrik Tallinderin pelikieltoon

5.3.2016

Liigan kurinpitäjä on määrännyt TPS:n Henrik Tallinderille kolmen ottelun pelikiellon perjantain JYP–TPS–ottelussa tapahtuneesta taklauksesta.

Tallinder on pelikiellossa TPS:n kolmessa seuraavassa ottelussa 5.3.2016 Kärpät-TPS, 8.3.2016 TPS-HPK ja 10.3.2016 Ässät–TPS.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Tapahtuma-aika: 4.3.2016
Ottelu: JYP-TPS
Peliaika: 53:13

1. Selostus asiasta

Otteluajassa 53:13 TPS:n Henrik Tallinderille tuomittiin 5 minuutin rangaistus sekä automaattinen pelirangaistus (5+PRK) selästä taklauksesta. Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitäjän käsiteltäväksi, koska tilanteesta tulee määrätä päävideotuomarin näkemyksen mukaan ottelurangaistus.

Kurinpitäjä on kuullut Tallinderia tilanteesta.

Taklattu JYP:n Henri Kanninen loukkaantui tilanteessa eikä pystynyt pelaamaan ottelun loppuun asti.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 123 mukaan pelaajalle, joka taklaa haavoittuvassa asemassa olevaa pelaajaa, joka ei ole tietoinen uhkaavasta iskusta tai joka ei pysty suojaamaan tai puolustamaan itseään ja jos kontakti kohdistuu taklattavan vartaloon selkäpuolelta, tuomitaan rangaistus selästä taklaamisesta. Säännön iv-kohdan mukaan selästä taklaamisena ei pidetä tilannetta jossa taklattava pelaaja kääntää selkänsä vastustajaa kohden ja altistaa itsensä haavoittuvaan asemaan välittömästi ennen taklausta luoden selästä taklaus -tilanteen,

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Kanninen luistelee JYP:n hyökkäysalueella päätylaitaa kohden pyrkien ottamaan kulmasta tulevan irtokiekon haltuunsa. Samanaikaisesti Tallinder tulee tilanteeseen takaapäin ja kohdistaa taklauksen Kannisen selkäpuolelle. Kanninen on taklaushetkellä noin metrin päässä laidasta. Kanninen kaatuu taklauksen seurauksena voimakkaasti päin laitaa.

Tallinder on lausumassaan muun ohella vedonnut siihen, ettei kyseessä on normaali jääkiekkoon kuuluva pelitilanne, jossa päätykiekkoa noutava vastustaja oikeaoppisesti nostaa katseensa ylös havainnoiden pelitilannetta, mutta jossa vastustaja kääntää selän taklaajalle. Tilanteessa Tallinder puolustajana taklaa vastustajan kiekollista pelaajaa.

Videotallenteelta voidaan todeta, että Kannisella on päätyyn luistelemisesta asti koko ajan selkä kohden Tallinderia. Ottaessaan kiekkoa haltuunsa Kanninen katsoo kahdesti eteenpäin onko maalin toiselta puolen tulossa vastustajia. Tässä yhteydessä Kanniselta jää kiekko hieman taakse, jota syystä Kanninen kääntää ylävartaloaan saadakseen kiekon kunnolla haltuunsa. Vaikka tähän liittyy Tallinderin vetoama ylävartalon kääntäminen, katson, että Tallinder on koko ajan tulossa taklaamaan Kannista tämän selkäpuolelta eikä tilanteeseen liity säännöissä tarkoitettua selän kääntämistä taklaajalle. Katson, että Tallinderilla olisi tullut vähintään minimoida kontaktin voimakkuus havaitessaan, että taklaus kohdistuu vastustajan numeroihin. Koska Tallinder ei toimi näin, kyseessä on säännössä 123 tarkoitettu selästä taklaaminen. Säännön 123 iii-kohdan mukaan, kun taklattava pelaaja vahingoittuu selästä taklaamisen seurauksena, rangaistukseksi tuomitaan ottelurangaistus.

Kanninen loukkaantui tilanteessa, joten tilanteesta tulee määrätä säännön 123 iii-kohdan perusteella ottelurangaistus. Rangaistusharkinnassa on otettu huomioon, että vastuu kyseessä olevassa tilanteessa on lähes pelkästään Tallinderilla, koska Tallinder on tulossa taklaukseen koko ajan Kannisen selkäpuolelta. Toisaalta rangaistusharkinnassa on otettu huomioon myös Tallinderin vetoamat seikat: ja kiekon yllättävä jääminen Kannisen taakse sekä pelitilanteen muuttumisen äkillisyys. Tallinderille on määrätty kuluvalla kaudella kahdesti pelikieltoa vastustajaan kohdistusvasta sääntörikkeestä. Näin ollen Tallinderia pidetään uusijana ja hänen rangaistus määrätään ankaroitettuna.

3. Ratkaisu

Määrään TPS Henrik Tallinderille kolmen (3) ottelun pelikiellon. Tallinder on pelikiellossa TPS:n kolmessa seuraavassa ottelussa 5.3.2016 Kärpät-TPS, 8.3.2016 TPS-HPK ja 10.3.2016 Ässät-TPS.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 5. maaliskuuta 2016

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen