Liiga määrää Markus Kankaanperän pelikieltoon

25.1.2016

Liigan kurinpitäjä on määrännyt Tapparan Markus Kankaanperälle kolmen ottelun pelikiellon lauantain Ilves-Tappara–ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Kankaanperä on pelikiellossa seuraavissa Tapparan otteluissa: 26.1.2016 Tappara–Lukko, 27.1.2016 Lukko–Tappara ja 29.1.2016 Tappara–Sport.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Tapahtuma-aika: 23.1.2016
Ottelu: Ilves-Tappara
Peliaika 23:44

1. Selostus asiasta

Ilves-Tappara ottelun ajassa 23:44 Tapparan Markus Kankaanperä taklaa Ilveksen kiekotonta Kai Kantolaa. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta ison rangaistuksen ja automattisen pelirangaistuksen Kankaanperälle estämisestä. Tilanne on asetettu päävideotuomarin päätöksellä kurinpitokäsittelyyn.

Kurinpitäjä on kuullut Kankaanperää tilanteesta.

Kantola ei loukkaantunut taklauksesta ja pystyi pelaamaan ottelun loppuun asti.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Jääkiekon säännön 150 mukaan estäminen on teko, jossa pelaaja estää tai pidättelee kiekotonta vastustajaa luistelemasta, vastaanottamasta syöttöä tai liikkumasta jäällä vapaasti. Säännön vii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa estämisen seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Videotallenteelta havaitaan, että Ilveksen hyökkäyksessä keskikaistalla etenevälle Kantolalle yritetään syöttää laidasta kiekko, mutta kiekko jää Kantolan taakse. Kantola yrittää saada kiekon haltuunsa ensin jalallaan ja sitten mailallaan, mutta kiekon saa haltuunsa Tapparan pelaaja. Samanaikaisesti Kantolan tavoitellessa kiekkoa Kankaanperä tulee taklaamaan Kantolaa. Edelleen videotallenteelta voidaan todeta, ettei Kantolalla ole missään vaiheessa kiekko hallussa eikä Kantolaa voida muutenkaan pitää tilanteessa kiekollisena pelaajana, jota voitaisiin taklata. Kankaanperän taklaus Kantolaan on estäminen.

Kantola ei loukkaannu estämisen seurauksena, joten tilanteesta tulee tuomita harkinnan mukaan iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kankaanperän taklaa tilanteessa tarkoituksellisesti Kantolaa. Kankaanperä on lausumassaan selittänyt tekoaan sillä, että hän on Kantolalle osoitetun syötön jälkeen lukinnut katseensa Kantolan vartaloon eikä ole havainnut sitä, ettei tämä saa kiekkoa haltuunsa. Kankaanperän selvityksestä huolimatta katson, että tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus, koska Kankaanperä piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa kohdistamalla pelaajaan, joka on kiekoton ja joka ei ole tietoinen tulevasta kontaktista suhteellisen voimakkaan taklauksen.

Kulloinkin käsiteltävänä olevan teon ja siitä määrättävän rangaistuksen tulee olla oikeassa suhteessa rikkeen tahallisuuteen tai huolimattomuuteen ja teon seurauksiin sekä vallitsevaan rangaistuskäytäntöön. Lisäksi rangaistusta määrättäessä huomioidaan pelaajan kurinpitohistoria Liigassa kuluvan ja kolmen edellisen kauden osalta. Kankaanperälle on sekä kuluvalla että viime kaudella tuomittu Liigan kurinpitomenettelyssä pelikieltoa (tapaukset 9/2015-2016 ja 15/2014-2015). Ottaen huomioon aiempien estämisistä määrättyjen pelikieltojen keston sekä nyt käsiteltävänä olevan teon moitittavuuden sekä seuraukset ja Kankaanperän kurinpitohistorian, katson oikeaksi määrätä Kankaanperälle kolmen ottelun pelikiellon.

3. Ratkaisu

Määrään Tapparan Markus Kankaanperälle kolmen (3) ottelun pelikiellon. Kankaanperä on pelikiellossa Tapparan seuraavissa ottelussa 26.1.2016 Tappara-Lukko, 27.1.2016 Lukko-Tappara ja 29.1.2016 Tappara-Sport.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 25. tammikuuta 2016

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen