Aleksi Rantala lähtee hakemaan uusia haasteita SHL:stä

2.6.2015
Aleksi Rantala lähtee hakemaan uusia haasteita SHL:stä

Vuodesta 2003 Liigassa tuominnut Aleksi Rantala viheltää ensi kaudella Ruotsin liigaa. (Kuva: Tomi Natri)

Aleksi Rantalasta tulee syksyllä ensimmäinen koko kauden SHL:ssä viheltävä ulkomaalainen päätuomari. 12 kautta ja lähes 500 ottelua Liigassa viheltänyt turkulainen on innoissaan uudesta mahdollisuudesta.

– Yhdellä Ruotsiin suuntautuneella CHL-reissulla kävimme keskusteluita, että minulla olisi mielenkiintoa tavoitella paikkaa myös SHL:stä. Eli viime vuoden puolella asiaa ryhdyttiin jo valmistelemaan. Kauden aikana sitten soviteltiin kaikki tausta-asiat kuntoon. SHL:llä oli selkeä ja kova halu saada minut sinne, Aleksi Rantala kertoo innostuneesti.

Kaudesta 2003-04 Liigassa tuominnut 37-vuotias Rantala kuuluu päätuomarien kaikkien aikojen ottelutilaston kärkikymmenikköön. Parhaan erotuomarin Unto Wiitala -palkinnolla 2013 palkittu Rantala arvostaa paikkaa naapurimaan pääsarjassa.

– SHL on erittäin kovatasoinen sarja. Tämä on mielenkiintoinen tilaisuus lähteä haastamaan itseään.

Myös Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä on tyytyväinen Rantalan saamaan mahdollisuuteen.

– Tästä siirrosta on ehdottoman positiiviset ajatukset, kun meidän tuomarimme kelpaavat SHL:ään tai KHL:ään. Meillä on hyvä maine tuomarimarkkinoilla, Järvelä sanoo.

– Aleksi on jämäkkä ja määrätietoinen tuomari. Hän tuo sopivasti erilaisuutta ruotsalaiseen tuomarikulttuuriin.

Aleksi Rantala myöntää, että ammattituomarius on ollut pitkään tavoitteena, ja nyt avautunut mahdollisuus täytti haaveen.

– Ammattilaisuus oli tärkeä kriteeri. Ei tämä tosin ihan perinteinen ammattilaiskuvio ole. Sopimus mahdollistaa asumisen Turussa ja vastapainona pienen työpanoksen omassa perheyrityksessä.

Tuleva kausi tarjoaa kokeneelle tuomarille paljon uusia haasteita.

– Vaatimustasoa pitää vielä nostaa. Joka ilta tulen olemaan uudessa tilanteessa, uusien ihmisten ympäröimänä. Miljöö on täysin uusi. Kesällä treenataan hyvin ruotsalaisen treeniohjelman mukaisesti. Syksyllä vihellään harjoitusotteluita niin Ruotsissa kuin Suomessakin, jotta pohjat olisivat kunnossa kun kausi alkaa.

Suomalaistuomareista Jyri Rönn on vakuuttanut osaamisellaan KHL:ssä. Hänen ja Rantalan esimerkit avaavat mahdollisuuksia myös muille tuomareille.

– Ikkunoita muihin sarjoihin tulee aukeamaan tuomareille toivottavasti useammin kuin neljän vuoden välein, Rantala uskoo.

Rantala myöntää, että ruotsin kieli ei vielä taivu riittävästi, joten kommunikointi tapahtuu ainakin alkukaudella englanniksi. Kesäharjoittelua toteutetaan aktiivisella otteella myös kielikylvyin.

– Kai sitä on kesällä tuijotettava paljon Ruotsin tv:tä ja katsottava pari Wallanderia.


---
Julkaisija: Antti Seppänen