Kurinpitopäätös Otto Karvisen asiassa ottelussa HPK-TPS

13.2.2015

Liigan kurinpitäjä on määrännyt TPS:n Otto Karviselle yhden ottelun pelikiellon torstain HPK-TPS –ottelussa tapahtuneesta potkaisemisesta.

Karvinen on pelikiellossa 14.2.2015 pelattavassa ottelussa TPS-Ässät.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Tapahtuma-aika: 12.2.2015
Ottelu: HPK-TPS
Peliaika: 34:29

1. Selostus asiasta

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan TPS:n Otto Karvinen luistelee pelikatkolla HPK:n pelaajan taakse ja osuu tätä jalallaan luistimeen. HPK:n pelaaja horjahtaa osuman seurauksena, muttei kuitenkaan kaadu tai loukkaa itseään. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteessa Karviselle 5 minuutin rangaistus potkaisemisesta ja automaattisen pelirangaistuksen käytöksestä.

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus.

Kurinpitäjä on kuullut Karvista tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 152 mukaan potku on teko, jossa pelaaja tekee luistimellaan mitä tahansa vastustajan kehon osaa kohti suuntautuvan heilahtavan potkuliikkeen. Säännön i-kohdan mukaan potkaisemisesta tai potkaisemisen yrittämisestä tuomitaan ottelurangaistus.

Erotuomariraportin raporttien mukaan Karvinen on tehnyt potkuliikkeen luistellessaan HPK:n pelaajan takana tämän kantapäähän. Tilanne näkyy videotallenteelta, joskin itse jalan heilautus ei ole videolta havaittavissa. Katson, että erotuomariraportin perusteella teosta tulee määrätä säännön 152 i-kohdan mukaan ottelurangaistus.

Luistimella suoritettu pienikin potkaiseminen vastustajan luistimen kantapäähän on tuomittava ja jääkiekkoon kuulumaton teko. Teko aiheuttaa vastustajan yllättävän tasapainon menetyksen ja mahdollisesti hallitsemattoman kaatumisen selälleen/niskalleen. Tätä osoittaa se, että pelkästään potkaisemisen ja sekä vastaavan seurauksen aiheuttava jalkapyyhkäisy ovat säännöissä määritelty ottelurangaistuksella rangaistavaksi teoiksi. Aiemmat potkaisemisesta tuomitut pelikiellot huomioiden sekä ottaen Karvisen menettelyn huomioon, katson, että oikea rangaistus tilanteesta on yhden ottelun pelikielto.

3. Ratkaisu

Määrään TPS:n Otto Karviselle yhden (1) ottelun pelikiellon. Karvinen on pelikiellossa 14.2.2015 pelattavassa ottelussa TPS-Ässät.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 13. helmikuuta 2015

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Antti Seppänen