Muistatko nämä Kärppien ja Tapparan finaalikohtaamiset?

16.4.2018
Muistatko nämä Kärppien ja Tapparan finaalikohtaamiset?

Tappara ja Kärpät kohtasivat finaalisarjassa kolme vuotta sitten. Tässä kaksinkamppailussa Jan-Mikael Järvinen ja Joonas Donskoi.

Kärpät ja Tappara aloittavat taistelun vuoden 2018 Suomen mestaruudesta tiistaina Oulussa. Kärpät pelaa finaalisarjassa 11. kerran. Tapparalle finaalipaikka on jo ennätyksellinen 19:s.

Kärpät ja Tappara ovat kohdanneet finaalisarjassa aikaisemmin viisi kertaa. Keväällä 1981 Tappara sai runkosarjan voittajana finaalisarjaan vastaansa sarjakolmosen Kärpät. Kotietu piti viimeiseen, viidenteen otteluun saakka, jossa Kärpät haki Tampereelta 5-2-voiton ja voitti Suomen mestaruuden – seurahistoriansa ensimmäisen.

Tuolloin Kärppien mestarijoukkueen kantavia voimia olivat Reijo Ruotsalainen, Kai Suikkanen ja Tapparan toimitusjohtajana nykyään vaikuttava Mikko Leinonen. Ratkaisuottelussa Kärppien ratkaisupelaajia olivat kaksi maalia tehnyt Kari Suoraniemi sekä kolme maalia syöttänyt Kari Jalonen.

Vuonna 1987 Kärpät oli voittanut runkosarjan ja sai kotiedun sarjakakkonen Tapparaa vastaan. Hallitseva mestari Tappara oli finaalisarjassa kuitenkin parempi voitoin 4-1. Ratkaiseva viides ottelu päättyi Oulussa Tapparalle 5-2.

Kirvesrintojen onnistujia viimeisessä finaalissa olivat kaksi maalia tehnyt Reijo Mikkolainen. Joukkueen runkopelaajiin kuuluivat myös 18-vuotiaat tulevat suurpelaajat Teppo Numminen ja Janne Ojanen, jotka järjestelivät yhden Tapparan maaleista.

Keväällä 2003 Tappara palasi mestaruuskantaan 15 vuoden tauon jälkeen. Runkosarjassa kolmanneksi sijoittunut Kärpät taipui viidenneltä sijalta finaaleihin ponnistaneelle Tapparalle suoraan kolmessa ottelussa.

Kolmas ja ratkaiseva ottelu Oulussa kesti reilut neljä tuntia ja päättyi Esa Pirneksen jatkoaikaosumalla ajassa 103.39. Ex-kärppä valittiin myös playoffs-otteluiden parhaaksi pelaajaksi.

Keväällä 2014 joukkueet mittelivät Liiga-historian siihen asti tasaisimmassa finaalisarjassa. Tappara johti ottelusarjaa jo 3-1, mutta runkosarjan voittaja Kärpät oli lopulta parempi seitsemänteen peliin venyneessä sarjassa voitoin 4-3.

Ottelusarjan kaikki ottelut päättyivät yhden maalin erolla. Ratkaisupeli venyi jatkoajalle, jonka sankariksi nousi Juhamatti Aaltonen maalillaan ajassa 67.24.

Huimaa dramatiikkaa joukkueet tarjoilivat uudelleen vuotta myöhemmin, kun nähtiin jälleen seitsemän pelin finaalisarja entistäkin tasaisempana: peräti viisi ottelua ratkesi vasta jatkoajalla. Viimeisen ottelun päätti vasta 17-vuotias Sebastian Aho, joka iski Kärpille 2-1-voittomaalin ajassa 81.00.

Muissa playoffs-sarjoissa joukkueet ovat kohdanneet finaalien lisäksi neljästi. Yhdestä neljännesfinaalisarjasta (2005) ja kolmesta semifinaalisarjasta (1986, 2008, 2016) voitot ovat tasan 2-2. Kaikki playoffs-sarjat yhteenlaskien voitot ovat Kärpille 5-4 ja otteluvoitot tasan 23-23.


---
Julkaisija: Antti Seppänen