Sportin Tommi Tikalle pelikielto – katso video

6.3.2018

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt Sportin Tommi Tikalle yhdeksän ottelun pelikiellon perjantain HPK–Sport-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Tikka on pelikiellossa Sportin kolme viimeistä runkosarjaottelua: 6.3. Sport–TPS, 8.3. Ilves–Sport ja 10.3. Sport–Pelicans. Tikka kärsii lopun pelikiellostaan tulevaisuudessa edustamansa joukkueen seuraavissa kuudessa Liiga-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Tommi Tikka
Ottelu: HPK–Sport
Peliaika: 11:04
Pelipäivä: 2.3.2018

1. Selostus asiasta

HPK–Sport-ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 11:04 Sportin Tommi Tikalle tämän taklauksesta HPK:n Otto Paajaseen ison rangaistuksen ja pelirangaistuksen syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (5+20).

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Tikalle päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Tilanteessa ei aiheutunut Paajasen pelikykyyn vaikuttavia vammoja.

Tikka on antanut lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Tikka taklaa tilanteessa kiekollista HPK:n Paajasta. Paajanen on pelitilanteessa paikallaan kadotettuaan kiekon hallinnan. Tikka suorittaa taklauksen siten, että kontaktissa Tikan olkapää osuu Paajasta päähän. Pelaajien välillä ei ole juuri lainkaan vartalokontaktia. Koska taklauksessa tapahtuu osuma suoraan Paajasta päähän, kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Liigan kuluvalle kaudelle tekemän päähän kohdistuneita taklauksia koskevan kiristyneen linjauksen mukaan aiempaa lievemmät tilanteet arvioidaan ottelurangaistuksen arvoisiksi teoiksi ja tilanteista määrätään aiempaa kovempia rangaistuksia. Delegaatio toteaa, että Tikka taklaa kiekkoa luistimistaan tavoittelevaa ja paikallaan olevaa Paajasta, jonka peliasento ei muutu ennen taklausta. Tässä tilanteessa taklaavalla Tikalla on yksin vastuu siitä, ettei taklauksessa synny kontaktia taklattavan pelaajan päähän. Delegaatio katsoo, että Tikka on piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa taklauksellaan ja näin ollen tilanteesta määrätään ottelurangaistus säännön 124 iii-kohdan perusteella.

Pelikiellon kestoa harkitessaan kurinpitodelegaatio on ottanut huomioon taklaustilanteen kokonaisuudessaan, päähän kohdistuvan osuman voimakkuuden sekä kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Tikan suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja ei loukkaannu, viiden ottelun arvoisena tekona.

Pelaajan kurinpitohistorialla on vaikutus rangaistuksen pituuteen. Aiemmat Liigan kurinpitomenettelyssä määrätyt pelikiellot vastaavan kaltaisista teoista kolmen edellisen kauden ajalta ovat rangaistuksen koventamisperuste. Tikalla on kurinpitohistoriaa kahden päähän kohdistuneen taklauksen osalta (tapaukset 14/2017-2018 ja 4/2016-2017), joten Tikalle nyt määrättävää rangaistusta ankaroitetaan neljällä ottelulla.

3. Ratkaisu

Sportin Tommi Tikalle määrätään yhdeksän (9) ottelun pelikielto. Tikka on pelikiellossa Sportin kuluvan kauden kolmen ottelun ajan ja Sportin kauden päättymisen johdosta jatkossa Liigassa edustamansa seuran kuuden seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

5. maaliskuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen