Siirtoaikaa maaliskuun alkuun – “Isoja palasia poissa olympiakisojen aikana”

28.2.2018
Siirtoaikaa maaliskuun alkuun – “Isoja palasia poissa olympiakisojen aikana”

Kuva: Ville Honkonen

Liigan johtoryhmä päätti syksyllä mahdollistaa pelaajasiirtojen tekemisen maaliskuun alkuun saakka. Torstaina käynnistyvässä olympiaturnauksessa on kuusi Liigassa pelaavaa Leijona-pelaajaa – kolme sarjaa johtavan Kärppien riveistä. Uudella takarajalla halutaan pienentää maajoukkuepelaajien loukkaantumisesta aiheutuvia riskejä joukkueille.

Liigan pelaajasiirtojen takaraja umpeutuu tänä vuonna vasta torstaina 1.3. klo 23.59, kaksi viikkoa tavanomaista ajankohtaa myöhemmin. Miksi näin, kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä?

– Olympiaturnauksessa on mukana Liiga-joukkueiden ratkaisupelaajia. Olisi ikävää, jos Leijona-pelaaja loukkaantuu turnauksessa, eikä Liiga-joukkueella ole välttämättä mahdollisuutta hankkia tilalle vastaavantasoista pelaajaa.

– Kun NHL ilmoitti, että sen pelaajat eivät ole mukana olympiaturnauksessa, otimme asian johtoryhmässä keskusteluun. IIHF:n esitys siirtoajan pidentämisestä vaikutti myös tähän.

Myös muissa eurooppalaisissa pääsarjoissa on tehty muutoksia siirtorajaan.

– Sveitsin ja Saksan sarjoissa siirtoaika päättyy maaliskuun ensimmäisenä päivänä. IIHF:n esityksen mukaan samansuuntaiseen päätökseen on päädytty myös Ruotsissa, jossa uuden pelaajan hankinta pitää perustella maajoukkueessa loukkaantumisella.

Siirtoajan pidentämistä on kritisoitu joukkueiden kilpavarustelun lisääntymisellä. Miten vastaat tähän väitteeseen?

– Kokemus on osoittanut, että joukkueet eivät tee turhia siirtoja. Täsmähankinnoille on toki paikkansa, mutta massasiirtoihin en usko. Ei ole tätä päivää, että otetaan varmuuden vuoksi pelaajia täydennysmiehiksi, jotka eivät sitten välttämättä sopeudukaan uuteen joukkueeseen. Toisaalta jos pelaaja on joka tapauksessa lähdössä seurasta kauden jälkeen, niin helpompi on päästää hänestä irti kuin pitää väkisin kokoonpanossa, Järvelä myöntää.

* * *

Sarjaa johtavan Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkusen mukaan siirtorajan muuttuminen on tärkeä asia oululaisille, vaikka päätös aiheuttikin Liigan sisällä keskustelua puolesta ja vastaan.

– Totta kai joukkueestamme on isoja palasia poissa olympiakisojen aikana (Miika Koivisto, Lasse Kukkonen ja Julius Junttila sekä päävalmentaja Mikko Manner). Ennen kautta tiedettiin, että tällainen tilanne saattaa eteen tulla ja siihen voitiin valmistautua. Myös edellisissä olympialaisissa meiltä oli päävalmentaja ja kaksi pelaajaa poissa ja selvittiin silloinkin erittäin hyvin, Virkkunen sanoo.

– Pitää kääntää tilanne voimavaraksi. Nyt muille pelaajille tarjoutuu mahdollisuuksia näyttöpaikkoihin, enkä koe tilannetta niinkään huonona. Totta on, että menemme nyt kisojen ajan hieman ohuemmalla rosterilla.

Virkkunen ei näe Kärpillä olevan akuuttia tarvetta uusille vahvistuksille.

– Mahdolliset hankinnat riippuvat siitä, sattuuko loukkaantumisia. On iso mahdollisuus, että meille ei tule yhtään uutta pelaajaa. Joukkue on pelannut hyvin ja pelaajat ovat oikeissa rooleissa. Monesti joukkueen rakenteen kannalta on hyväksi, että ei tee mitään muutoksia. Kauden aikana meille on tullut vain yksi pelaaja (Juha Koivisto). Se kertoo varmaan olennaisen.


---
Julkaisija: Antti Seppänen