Perinnesarja, osa 28: Jortikan toinen tripla 2001

7.12.2017
Perinnesarja, osa 28: Jortikan toinen tripla 2001

TPS voitti keväällä 2001 jälleen mestaruuden, joka oli sille jo kolmas peräkkäinen. Päävalmentaja Hannu Jortikalle mestaruus oli jo toinen tripla. Kuudella mestaruudellaan hän on valmentajien ykkönen Liigan aikakaudella.

Ykköseksi Jortikka oli siirtynyt jo vuotta aiemmin, kun hän oli ohittanut Tapparaa valmentaneen, neljän mestaruuden Rauno Korven. Jortikan apuvalmentajista Kari Jalonen saavutti myöhemmin päävalmentajana neljä mestaruutta, mutta "Jortsun" ennätykseen on vielä matkaa.


Mestaruus on ratkennut. TPS on voittanut finaalisarjan neljännen ottelun jatkoajalla Tapparaa vastaan 14.4.2001. Päävalmentaja Hannu Jortikka johtaa juhlakulkuetta, perässään apuvalmentajat Hannu Virta ja Kari Jalonen.

Yksin Jortikka ei kuitenkaan mestaruuksia voittanut. TPS:n joukkue voitti Jortikan avulla. Kalle Sahlstedt pääsi TPS:n kapteenina nostamaan Kanada-maljaa Tampereen Hakametsässä. Sahlstedt juhli mestaruutta pitkällä urallaan peräti viisi kertaa. Hän oli Jortikan toisen triplan kolmas kapteeni. Vuonna 1999 kapteenina oli Mikko Eloranta, ja seuraavana vuonna Kari Harila hoiti tuota tehtävää.


Kalle Sahlstedt juhli Suomen mestaruutta TPS:ssä vuosina 1999–2001 ja 2006–07 Kärpissä.

Sahlstedt oli muutenkin juuri oikea henkilö nostamaan Kanada-maljaa ensimmäisenä. Sahlstedt teki playoffs-peleissä viisi maalia. Ottelusarjan kolmannessa ottelussa Turussa Sahlstedt teki TPS:n 2-1-voittomaalin, mutta tärkein osuma syntyi neljännessä finaaliottelussa.

Tappara ja TPS päätyivät ottelussa jatkoajalle, joka ehti vanheta vain reilut kolme minuuttia. Sahlstedt ujutti mestaruusmaalin Jussi Markkasen jalkojen välistä ja mestaruuusjuhlat saattoivat alkaa.


Hakametsä on hiljentynyt, TPS juhlii.

Sahlstedtin maali oli neljäs jatkoajalla tehty mestaruusmaali. Aiemmat olivat vuosilta 1984 (Tapparan Erkki Lehtonen), 1994 (Jokerien Otakar Janecky) ja 1998 (HIFK:n Olli Jokinen). Mikään noista ei tullut viimeisessä mahdollisessa pelissä, mutta vielä sellainenkin hetki tultiin myöhemmin kokemaan.

Jokerit ja HIFK ulos jatkopeleistä heti avauskierroksella

TPS teki runkosarjassa eniten maaleja ja päästi vähiten, mutta runkosarjaa se ei kuitenkaan voittanut. Jokerit kiilasi edelle yhden pisteen erolla.

Ykkönen ja kakkonen eivät kohdanneet loppuotteluissa, vaan Jokerit putosi heti neljännesfinaaleissa Kärppiä vastaan tiukassa viiden ottelusarjassa. Silloin oululaiset olivat sarjanousijoita, joten tulos oli suuri yllätys. Myöhemmin Kärppien ja Jokerien kohtaamisesta tuli lähes tapa kevään pudotuspeleissä. Kevään 2001 jälkeen Kärpät ja Jokerit kohtasivat pudotuspeleissä vielä kuudesti. Viisi kertaa Kärpät oli noissa sarjoissa parempi.

Ennätyspitkä ottelu – Jani Nikko ratkaisijana

HIFK oli runkosarjassa neljäs, mutta molempien helsinkiläisten tie päättyi samana päivänä 29. maaliskuuta, kun kumpikin putosi jatkopeleistä viidennen ottelun tappiolla. Ensin Jokerit hävisi Kärpille 0–1 ja vain huikan myöhemmin HIFK Ilvekselle 2–3. HIFK:n peli meni jatkoajalle, jonka Antti Bruun ratkaisi tamperelaisille. Aikaa oli kulunut 91.05. Samat seurat olivat pelanneet ensimmäisessä ottelussa vielä pitemmän, ennätyksellisen jatkoajan, sillä vasta ajassa 124.41 Jani Nikko ratkaisi Ilvekselle.


Liiga-historian pisin ottelu oli pitkään HIFK:n ja Ilveksen välillä käyty ottelu, joka päättyi Jani Nikon (kuva) maaliin. Ennätys rikkoutui vasta maaliskuussa 2015, kun samat joukkueet olivat vastakkain 1. kierroksen ottelusarjassa. Tuolloin peli ratkesi ajassa 134.14.

Myös toinen edellisen vuoden karsintapelien joukkue Pelicans oli päässyt pudotuspeleihin, mutta hävisi neljännesfinaalit suoraan 0–3 TPS:lle. Semifinaaleissa TPS pudotti Kärpät tylysti 3–0, ja Tappara teki saman Ilvekselle Tampereen paikallispeleissä. Pronssipelissä Ilves voitti Kärpät, mutta ei kestänyt kuin pari vuotta, kunnes Liiga sai Kärpistä uuden ykkösjoukkueen.

Karsintaa ei sarjan päätteeksi pelattu, kun SM-liiga oli siirtynyt suljettuun sarjaan. Kesti kuusi vuotta, ennen kuin seuraavan kerran liigan joukkue kohtasi kakkostason eli Mestiksen parhaan.

Hannu Kauhala

Kirjoittaja on seurannut SM-liigaa 1970-luvun lopusta lähtien ja kirjoittanut siitä eri medioihin kuten muun muassa Iltalehteen, Kiekkolehteen ja Jääkiekkolehteen. Hän on kirjoittanut myös useita jääkiekkoaiheisia kirjoja.

Kuvat: Europhoto / Jukka Rautio

* * *

SM-liiga 2000–01

Runkosarja
1. Jokerit 77
2. TPS 76
3. Tappara 69
4. HIFK 59
5. Ilves 59
6. Lukko 56
7. Pelicans 55
8. Kärpät 54
- - -
9. Blues 52
10. SaiPa 51
11. HPK 51
12. JYP 39
13. Ässät 30

Playoffs
Neljännesfinaalit
Kärpät-Jokerit 3–2
TPS-Pelicans 3–0
Tappara-Lukko 3–0
Ilves-HIFK 3–2
Semifinaalit
TPS-Kärpät 3–0
Tappara-Ilves 3–0
Finaalit
TPS-Tappara 3–1
Pronssiottelu
Ilves-Kärpät 3–0


---
Julkaisija: Antti Seppänen