Sportin Sam Povoroznioukille pelikielto – lue kurinpitopäätös

14.11.2017
Sportin Sam Povoroznioukille pelikielto – lue kurinpitopäätös

Kuva: Tomi Natri

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt Sportin Sam Povoroznioukille kuuden ottelun pelikiellon lauantain HIFK-Sport-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta.

Povorozniouk on pelikiellossa Sportin seuraavissa otteluissa: 16.11. Sport–Jukurit, 18.11 JYP–Sport, 21.11. Sport–Pelicans, 25.11. Ilves–Sport, 28.11. Sport–KalPa ja 1.12. Lukko–Sport.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelupäivä: 4.11.2017
Ottelu: HIFK–Sport
Peliaika: 32.21

1. Selostus asiasta

Ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 32.21 Sportin Sam Povoroznioukille korkeasta mailasta ison rangaistuksen ja käytösrangaistuksen (5 + PR). Kyseisessä tilanteessa Povoroznioukin mailalla huitominen osuu HIFK:n Lennart Petrelliä päähän.

Otteluvalvoja on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä otteluvalvojan näkemyksen mukaan ottelurangaistus Povoroznioukille. Tilanne ei näy ottelun videotallenteelta. Koska tilanne ei näy videotallenteelta, kurinpitodelegaatio on pyytänyt ottelun erotuomarilta ja otteluvalvojalta tarkennetut lausumat tilanteesta. Lisäksi kurinpitodelegaatio on pyytänyt HIFK:n lääkäriltä lausuman Petrellin loukkaantumisesta.

Povorozniouk ja Sport on antanut pyydetyn lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 159 mukaan huitomisella tarkoitetaan tekoa, jossa pelaaja heilauttaa yhdellä tai molemmilla käsin pitämänsä mailan kohden mitä tahansa kohtaa vastustajan kehossa tai varusteissa. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa huitomisen seurauksena, tuomitaan iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että otteluvalvojan ja erotuomarin lausumien mukaan Petrellin taklauksen jälkeen Povorozniouk ottaa muutaman luistelupotkun Petrellin perään ja huitaisee tätä kaksin käsin mailallaan. Mailalla huitaisu osuu Petrelliä päähän. Sekä erotuomarin että otteluvalvojan lausuman mukaan kyse on tarkoituksellisesta teosta. Lääkärinlausunnon mukaan Petrell loukkaantui huitomisen seurauksena.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että mailalla päähän lyöminen ei kuulu millään tavoin jääkiekkoon ja siitä aiheutuu aina merkittävä loukkaantumisriski. Pelikiellon kestoa harkitessaan kurinpitodelegaatio on ottanut huomioon Povoroznioukin menettelyn moitittavuuden. Kurinpitodelegaatio pitää Povoroznioukin tarkoituksellista vastustajan mailalla lyömistä, jonka seurauksena Petrell loukkaantuu, kuuden ottelun arvoisena tekona.

Povoroznioukilla on ollut kuluvalla kaudella yksi epäurheilijamainen tapahtuma (tapaus 13/2017-2018: päällä iskeminen) kurinpitokäsittelyssä. Kurinpitodelegaatio on katsonut, ettei aiempi tilanne edellytä nyt ankaroitettua pelikieltoa.

3. Ratkaisu

Sportin Sam Povoroznioukille määrätään kuuden (6) ottelun pelikielto. Povorozniouk on pelikiellossa Sportin kuudessa seuraavassa ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 13. marraskuuta 2017

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen