Liigan kurinpitoryhmä ei määrännyt Iikka Kangasniemelle pelikieltoa

27.1.2017

Liigan kurinpitoryhmä ei määrännyt Pelicansin Iikka Kangasniemelle pelikieltoa keskiviikon Pelicans–Ässät-ottelussa tapahtuneesta päällä puskemisesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Otteluajankohta: 25.1.2017
Ottelu: Pelicans-Ässät
Peliaika: 24:25

1. Selostus asiasta

Pelicans–Ässät-ottelun toisessa erässä pelikatkolla Pelicansin Iikka Kangasniemen ja Ässien Jyri Marttisen välillä tapahtuu tilanne, jossa pelaajien kypärät osuvat yhteen. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta Kangasniemelle ison rangaistuksen päällä iskemisestä. Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn.

Kurinpitäjä on kuullut tilanteesta Kangasniemeä.

Kurinpitäjä on siirtänyt asian kurinpitosääntöjen 2 luvun 4 §:n mukaisesti kurinpitoryhmän käsiteltäväksi, koska kurinpitäjän näkemyksen mukaan tilanne on ennakkopäätös sen suhteen, millainen kypäräkosketus linjataan säännössä 142 tarkoitetuksi päällä iskemiseksi.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Jääkiekon säännön 142 mukaan päällä iskeminen on teko, jossa pelaaja käyttää päätään – kypärällään tai ilman – vastustajan iskemiseen. Säännön i-kohdan mukaan sekä päällä iskemisen yrityksestä että osuneesta päällä iskemisestä tuomitaan ottelurangaistus.

Otteluvideon perusteella Pelicansin maalilla on pelikatkolla ruuhkatilanne, jossa Kangasniemi nousee jäästä pystyyn ja liikkuu kohden edessään olevaa Marttista. Molempien pelaajien päät liikkuvat hieman eteenpäin ja pelaajien kypärät osuvat yhteen. Ensimmäisen osumisen jälkeen pelaajien kypärien välillä on uusi kevyt kosketus.

Päällä iskemisestä samoin kuin jo päällä iskemisen yrityksestä tuomitaan sääntökirjan perusteella aina ottelurangaistus. Ottelurangaistus tarkoittaa samalla vähintään yhden ottelun pelikieltoa. Päällä iskemisen rangaistusasteikko osoittaa, että päällä iskeminen ei kuulu missään olosuhteissa jääkiekkoon ja toisaalta sen, että teko on vaarallinen aiheuttaen kohteelleen loukkaantumisvaaran.

Tässä tapauksessa kurinpitoryhmä katsoo, että otteluvideolta näkyvässä Kangasniemen ja Marttisen välisessä tilanteessa Kangasniemen toiminta ei ole säännössä 142 tarkoitettua päällä iskemistä vaan kyse on molemminpuolisesta "uhittelusta", jossa pelaajien kypärien välillä on kevyt kosketus.

3. Ratkaisu

Pelicansin Iikka Kangasniemelle ei määrätä pelikieltoa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla urheilun oikeusturvalautakuntaan Liigan kurinpitosääntöjen ja Urheilun oikeusturvalautakunnan sääntöjen mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Helsingissä, 27. tammikuuta 2017

Iiro Järvi
Liigan kurinpitoryhmän puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen