Valmentajan haasto tervetullut lisä – nälkä kasvaa syödessä

Alkulämmöt | 3.4.2017
Valmentajan haasto tervetullut lisä – nälkä kasvaa syödessä

Liigan pudotuspeleistä tuli entistä mielenkiintoisemmat, kun valmentajan haasto otettiin käyttöön. Muutos on tervetullut lisä sääntökirjaan, mutta vaatii vielä vähän kehittämistä.

Runkosarjan viimeisestä paikallisottelusta kohistiin pitkään. Tapparalle tuomittiin maali, vaikka kiekko ei lopulta käynyt koskaan maalissa. Virhe oli iso, mutta ei lopulta vaikuttanut mitenkään runkosarjasijoituksiin.

Pian väärän maalin jälkeen pinnalle nousi keskustelu valmentajan haasto-oikeudesta, joka on käytössä jo NHL:ssä. Liiga reagoi ilahduttavalla nopeudella, kun haastamisoikeus otettiin käyttöön jo parhaillaan käynnissä olevissa pudotuspeleissä.

Toistaiseksi valmentajan haaston seurauksena voidaan tarkistaa vain se, syntyikö maali maalivahdin häirinnän seurauksena. NHL:ssä videolta voidaan haaston seurauksena tarkistaa myös se, edelsikö maalia paitsio.

Uudistus on hyvä ja ennen muuta kaivattu.

Ensimmäinen haasto nähtiin Pelicansin ja KalPan välisessä neljännesfinaalisarjassa. Monen mielestä haaston jälkeen maali hylättiin väärin perustein. Tässä onkin seuraavan kehityksen paikka. Liigassa pitäisi ottaa mallia NHL:stä myös siinä, että tuomarit perustelevat tuomiot mikrofoniin, jotta kaikille käy selväksi syyt hylkäyksien ja hyväksymisten takana.

Haasto on tuonut myös epäselvyyden hetkiä katsojille. Esimerkiksi keskiviikkona Tappara–Ilves-ottelun ensimmäinen maali tarkistettiin nauhalta. Tämän seurauksena moni luuli, että kyseessä oli valmentajan haasto, vaikka kyseessä oli tavanomainen tarkistus.

Uudistusten alkumetreillä on usein kasvukipuja, eikä se ole ihme. Näissä ongelmissa voidaan kuitenkin auttaa katsojia ja hallilla työskenteleviä toimittajia. Haastot pitäisi ehdottomasti merkitä tilastoihin, jotta niistäkin selviää videotarkitusten syyt. Lisäksi otteluiden kuuluttajat voisivat ainakin alkuvaiheessa painottaa kuulutuksissaan sitä, tehdäänkö tarkistus haaston takia vai tuomareiden aloitteesta. Näin vältytään monelta epäselvältä hetkeltä katsomossa.

Tulevaisuudessa haasto-oikeuden laajentamista NHL:nkin mallista voisi miettiä. Mitä enemmän valmentajilla on käytössään mahdollisuuksia, joilla vaikuttaa heidän mielestään epäreiluihin tuomioihin, sitä parempi. Tällä vältytään monelta spekulaatiolta jälkikäteen ja tuomaritoiminta on entistä läpinäkyvämpää.

Haaston säännöt ovat hyvät. Tämän vuoksi ei tarvitse pelätä, että ottelutapahtumat venyisivät, vaikka tilanteita, joissa valmentaja voi haastaa tuomion, olisi useampia. Haaston saa nimittäin käyttää vain, jos joukkue ei ole käyttänyt aikalisäänsä. Jos haasto on aiheeton, haastanut joukkue menettää oikeutensa niin aikalisään kuin uuteen haastoonkin.

Haastolla voi menettää paljon, jos sen tekee hätiköidysti. Mutta haasto, jonka seurauksena vastustajan maali hylätään, voi olla käänteen tekevä ja tätä kautta äärimmäisen oikeutettu.

Oikeuden laajentaminen on kallista, jos ja kun laitteita täytyy uusia tämän vuoksi halleissa. Haasto-oikeuden laajentaminen ei myöskään tapahdu sormia napsauttamalla. Joka tapauksessa ensimmäinen askel oikeaan suuntaan on nyt otettu tässä asiassa.

Kirsi Teiskonlahti

* * *

Blogisti on tamperelainen journalistiikan opiskelija, joka innostuu lättysyötöistä, näyttävistä maaleista ja maalineduskahakoista.