Pienet teot kantavat

Alkulämmöt | 20.1.2017
Pienet teot kantavat

Jääkiekkoilijoissa on monen monta pienten ja vähän isompienkin idolia. Siksi toivoisikin, että patriklaineita ja teemuselänteitä olisi entistä enemmän.

Vuoden nuori urheilija -palkinto ei olisi juuri parempaan osoitteeseen voinut mennä tiistaina järjestetyssä Urheilugaalassa. Pystin pokkasi Patrik Laine. Laineen urheilullinen menestys viime vuonna oli huikeaa, mutta nuorukaisesta voisi moni kiekkoilija ottaa muutenkin oppia.

Viime viikolla Suomenkin medioissa oli esillä tarina, joka kertoi 7-vuotiaan pojan kutsuneen Laineen syntymäpäiville. Laine ei päässyt juhliin, mutta kävi myöhemmin viemässä pojalle pelipaitansa ja Dumle-karkkeja.

Teon jälkeen Lainetta verrattiin usealla taholla Teemu Selänteeseen, jolla on aina ollut aikaa faneilleen. Samaa piirrettä on eittämättä myös Laineessa.

Vierailu vaati pientä vaivannäköä Laineelta, mutta kokemus on ainutlaatuinen ja upea tuolle pienelle pojalle. Samalla Laine tekee hyvää mainostyötä niin omalle seuralleen kuin itselleenkin.

Olen itse ollut todistamassa sitä, kuinka liigakiekkoilija lähti mukaan 8-vuotissyntymäpäiville pelaamaan pihapelejä keskellä kesää. Uskallan väittää, että kokemus oli synttärisankarille yksi parhaista, joita jääkiekon parissa on tähän asti päässyt kokemaan.

Vastaavasti karvaimmat pettymykset pienille kiekkofaneille ovat tulleet jäähallilla, kun tappion jälkeen pelaajat eivät ole tulleet tervehtimään pakkasessa värjötteleviä faneja.

Kiekkoilijat ja urheilijat ylipäätään ovat nuorille esikuvia, joita matkitaan ja ihaillaan. On ymmärrettävää, että tappiopelin jälkeen ärsytyskäyrät voivat olla pilvissä. Siitä huolimatta toivoisi, että kiekkoilijat jaksaisivat näyttää nuoremmilleen esimerkkiä kaukalossa ja sen ulkopuolella.

Päähän kohdistuneita taklauksia on viime aikoina näkynyt Liigassa. Kaukalossa tunne läikkyy luonnollisesti joskus yli, mutta se ei saisi koskaan näkyä tahallisina pään metsästyksinä. Toivottavasti orastava trendi kääntyy. Viimeisenä tällaisia taklauksia haluaa nähdä 10-vuotiaiden peleissä.

Myös seuratasolla pienellä satsauksella saa paljon hyvää aikaan. Koulukiertueet ja pelaajien vierailut sairaaloissa lastenosastoilla ovat ehkä parasta PR:ää, jota seura voi tehdä. Lapsille on mieletön kokemus päästä tapaamaan omia idoleitaan.

On hienoa nähdä seurojen ojentavan kättä jopa yksittäisiä faneja kohti. Esimerkiksi viime syksynä Ilves lahjoitti kausikortin yksinäisyydestä Facebookissa kertoneelle Jerelle. Tarina on sittemmin jatkunut ja Jere on muiden kannattajien avittamana päässyt kokemaan ainutlaatuisia asioita suosikkiseuransa parissa, kuten vierailemaan Ilveksen pukukopissa.

Joskus asioiden loksahtaminen kohdalleen on pienestä kiinni. Ehkä liigaseurat voisivat pohtia seuraavaksi kaveripalvelun perustamista, jonka avulla yksinäisetkin kiekkointoilijat uskaltaisivat lähteä hallille. Harva lähtee kotinurkista uuteen ympäristöön yksin. Mutta jo toisella kerralla pelin henki on ihan eri, koska hallilla tutustuu väkisin jo yhden pelin aikana uusiin ihmisiin.

Kirsi Teiskonlahti

* * *

Blogisti on tamperelainen journalistiikan opiskelija, joka innostuu lättysyötöistä, näyttävistä maaleista ja maalineduskahakoista.