Liiga tarvitsee oman Super Bowlinsa

Alkulämmöt | 10.2.2017
Liiga tarvitsee oman Super Bowlinsa

Vaikka jääkiekko on yksi Suomen seuratuimpia urheilulajeja, jääkiekon ilosanomaa pitäisi levittää entistä laajemmalle.

Viimeinen viikko on ollut taas yksi vuoden hämmentävimpiä aikoja. Amerikkalaisen jalkapallon finaali Super Bowl keräsi paljon suomalaisia keskellä yötä televisioiden ääreen, vaikka lajin hypetystä ei omassa kuplassa juuri huomaa. Super Bowl yllätti jälleen vaikutuksensa laajuudella. Markkinoinnin luennot alkoivat tällä viikolla viisi miljoonaa dollaria maksaneita mainoksia katsellen. Lisäksi yllättävien ihmisten kanssa puhe on kääntynyt ennemmin tai myöhemmin Super Bowliin.

Amerikkalainen jalkapallo on yhdysvaltalaisille vähintään yhtä tärkeä laji kuin jääkiekko suomalaisille. Lajin ympärille on muotoutunut mieletön kulttuuri. Hyvissä ajoin ennen pelien alkua ihmiset kerääntyvät stadionin parkkipaikalle grillaamaan, heittelemään amerikkalaista jalkapalloa ja seuraamaan paikalle tuomistaan televisioista aiemmin alkaneita otteluita.

Yhdysvalloissa kaikki on suurta, mutta olisi hienoa saada edes osa tuosta innostuksesta siirrettyä Suomeen. Olisi upeaa, jos jääkiekko olisi edes yhden viikon kaikkien huulilla. Myös niiden yllättävien tahojen, joiden ei ikinä uskoisi seuraavan lajia.

Ottelutapahtumien kehittämisestä on puhuttu niin kauan kuin muistan. Tälläkin kaudella hallit ovat täyttyneet mukavasti, kun seurat ovat järjestäneet teemaotteluita tai keksineet jotain muuta houkutusta halliin pelien ympärille. Ensisijaisesti mielestäni lippukampanjoiden sijaan seurat voisivat entistä rohkeammin pistää itseään likoon ja kehittää itse ottelutapahtumaa.

Ei ole mitenkään väärin houkutella ihmisiä jääkiekko-otteluun hyvällä show'lla. Itse asiassa se on hyvinkin kannustettavaa, jos sillä saa hallille sellaisia ihmisiä, jotka jäävät tavallisesti kotiin.

Toisinaan kipinän syttyminen jääkiekkoon vaatii vain sen, että lähtee hallille kerran jostain syystä. Niin kävi ystävälleni, joka alkoi käydä liigapeleissä poikaystävänsä kanssa. On mieletöntä, kun yhä useamman kaverin kanssa pystyy puhumaan jääkiekosta. Se on kuitenkin ollut pitkään itselleni yksi tärkeimmistä puheenaiheista.

Lajia seuraavien tosikannattajien kulta-aika tämän vuoden osalta on alkamassa. On hienoa päästä jännittämään siirtorajan aiheuttamaa pöhinää ja nähdä, muuttavatko uudet vahvistukset vielä joukkueiden voimasuhteita jollain tavalla.

Ulkona tuoksuu pikkuhiljaa kevät. Ja niin tuoksuu myös halleissa. Runkosarjan viimeiset kymmenen peliä ovat edessä, minkä jälkeen päästään viimein vuoden parhaisiin peleihin. Huhtikuun loppupuolella tiedetään, kuka on tämän kauden mestari.

Mestarijoukkueen ratkeaminen kiinnostaa varmasti eniten, mutta hienoja ovat myös tämän kauden pelaajatarinat. Pian selviää, ketkä pelaajat kannattelevat joukkuettaan tosipeleissä. Kuka mahtaa pokata Lasse Oksanen -palkinnon? Entä kuka vie lopulta pistepörssin voiton ja nappaa itselleen Veli-Pekka Ketola -palkinnon?

Seuraavan parin kuukauden aikana peleistä ei puutu ainakaan tunnetta tai panosta. Tämä on siis mitä mainiointa aikaa markkinoida jääkiekkoa satunnaiskatsojille.

Kirsi Teiskonlahti

* * *

Blogisti on tamperelainen journalistiikan opiskelija, joka innostuu lättysyötöistä, näyttävistä maaleista ja maalineduskahakoista.