Joulu on taas – runkosarjan jännitysnäytelmästä kohti kuumaa kannujahtia

Alkulämmöt | 11.3.2017
Joulu on taas – runkosarjan jännitysnäytelmästä kohti kuumaa kannujahtia

Maanantaina päättyvä Liigan runkosarja on ollut mielenkiintoisempi kuin vuosiin. Tapahtumia on riittänyt kaukalossa ja sen ulkopuolella. Tulevat pudotuspelit voivat räjäyttää pankin lopullisesti.

Yllätykset ovat urheilun suola. Ja yllätyksiä tämä liigakausi on todellakin tarjonnut.

Perhepiirissäni on muodostunut jo jonkinlaiseksi perinteeksi tehdä runkosarjaveikkaus ennen liigakauden alkua. Veikkauksessa joukkueet täytyy sijoittaa siten kuin miltä uskoo sarjataulukon näyttävän runkosarjan päätteeksi.

Kolmen vuoden aikana veikkauksissa on ollut aina vähintään yksi joukkue, jonka sijoituksen on veikannut aivan metsään. Tällä kaudella oma lista sarjasijoituksista on kuitenkin poikkeuksellisen paljon väärässä, mikä on ainoastaan hyvä asia. Tylsäähän se olisi, jos osaisi jo elokuussa sanoa, kuinka tulevalla jääkiekkokaudella käy.

Erityisesti KalPan, HPK:n ja Pelicansin hyvät otteet yllättivät itseni. Mitään näistä joukkueista en veikannut kärkikuusikkoon.

Kuluvalla vuosikymmenellä KalPa on edustanut yhtä vuotta lukuun ottamatta joka kevät pudotuspeleissä. Kärkikuusikkoon kuopiolaiset ovat pelanneet itsensä viisi kertaa kahdeksan viime kauden aikana. HPK ja Pelicans sen sijaan ovat olleet harvinaisempia vieraita kärkikuusikossa tällä vuosikymmenellä. HPK on raivannut tiensä kuuden parhaan joukkoon kahdesti ja Pelicans kerran.

Tämänkin vuoksi kuluva kausi on ollut upea. On tietysti hienoa, kun jokin joukkue onnistuu kamppailemaan parhaista sijoista kaudesta toiseen. Omasta mielestäni on kuitenkin jopa hienompaa, kun Liigassa saadaan välillä uusia menestyjiä. Silloin sarja mene liian ennalta-arvattavaksi.

On ollut hienoa seurata suomalaista jääkiekkoa, kun sarja on suhteellisen tasainen. Taistelua viimeisestä pudotuspelipaikasta ja toisaalta paikasta kuuden parhaan joukossa käydään viimeiseen asti.

Täydellisen jännitysnäytelmän tämän vuoden runkosarjasta olisi tehnyt se, jos Liiga olisi avoin ja myös häntäpään joukkueet joutuisivat tyhjennysmyyntien sijaan vahvistamaan joukkuettaan, jotta putoaminen Mestikseen ei toteutuisi.

Vain joitain viikkoja sitten ehdin jo julistaa Ilveksen olevan ulkona kevään peleistä. Kuin varkain Ilves aloitti nousun ja on tällä hetkellä vahvin suosikki kymppipaikan taistelussa. Nousu ei ollut ihan samaa luokkaa kuin Ässillä Karri Kiven valmentaessa joukkuetta neljä vuotta sitten, mutta joka tapauksessa hyvä piristyruiske Liigan kevääseen.

Hienointa Ilveksen nousussa on se, että mikäli kymppipaikka runkosarjassa irtoaa, Tampereella saatetaan nähdä kiimaisinta kiekkoa tällä vuosikymmenellä. Nimittäin jos Ilves kaataa ensimmäisen pudotuspelivastustajansa, asettuu seuraavassa vaiheessa vastaan runkosarjavoittonsa jo varmistanut Tappara.

Pudotuspelit ovat jääkiekkojännärin parasta aikaa, mutta paikallispelit jatkopeleissä kruunaisivat vuoden odotetuimman ajan.

Seuraavat pari kuukautta ovat Liigaa seuraaville kiekkofanaatikoille vähän kuin pitkä joulu. Sen vuoksi päässäkin soi taukoamatta joululaulusta tuttu säe: It's the most wonderful time of the year.

Kirsi Teiskonlahti

* * *

Blogisti on tamperelainen journalistiikan opiskelija, joka innostuu lättysyötöistä, näyttävistä maaleista ja maalineduskahakoista.